
Lokal mat & dryck
- Start
- Om LRF
- LRF:s branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden

Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.

Lagar och regelverk
LRF Lokal mat & drycks uppdrag är att värna och underlätta för lokala initiativ och nyetableringar inom de gröna näringarna.

Hållbarhet
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar följande nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter

Tre miljoner tallrikar mat om dagen
2025-04-29
Under 2024 och 2025 har Livsmedelsverket arbetat fram nya svenska kostråd som ligger till grund f...
Läs nyheten

Måltidspersonal från prisad skola gjorde gårdsbesök
2025-04-25
Under en härligt solig och vårvarm dag i Hässleholm besökte LRF, Sv...
Läs nyheten

Krönika: Kristin Södergren
2025-04-24
Kristin Södergren i regionstyrelsen skriver om det rekordtidiga vår...
Läs nyheten
"Vi måste få regellättnader om vi ska ha någon svensk produktion"
2025-04-23
Rudenstams Bär & Frukt har vuxit genom fem generationer entreprenörskap, nytänkande och envishet. Det har genere...
Läs nyheten
LRF kritisk mot föreslagna regler för gårdsförsäljning
2025-04-23
LRF riktar i sitt remissyttrande kritik mot de nya föreskrifterna och allmänna råden för gårdsförsäljning av alk...
Läs nyheten
Stina och Mats är årets nötköttsföretagare på Gotland
2025-04-23
Grattis Stina Andersson och Mats Åkerblom, Mullvads i Hemse, som utsetts till årets nötköttsföretagare på Gotlan...
Läs nyheten
Passa på att öppna upp din gård under Gotland Taste Festival
2025-04-22
Gotland Taste Festival är en mat- och dryckfestival på Gotland som arrangeras för andra året i rad i september m...
Läs nyheten

Måltidspersonal från prisad skola gjorde gårdsbesök
2025-04-25
Under en härligt solig och vårvarm dag i Hässleholm besökte LRF, Svenskt kött och Sverigemärkning tillsammans me...
Läs nyheten

Krönika: Kristin Södergren
2025-04-24
Kristin Södergren i regionstyrelsen skriver om det rekordtidiga vårbruket, om att drabbas av brand, hjälpsamhete...
Läs nyheten

"Vi måste få regellättnader om vi ska ha någon svensk produktion"
2025-04-23
Rudenstams Bär & Frukt har vuxit genom fem generationer entreprenörskap, nytänkande och envishet. Det har genere...
Läs nyheten

Ostfestivalen
Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
Ostfestivalen

Embla - Nordic Food Awards
LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
Embla

Exceptionell Råvara
LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell Råvara
Kontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se