Lokal mat & dryck
- Startsida
- Om LRF
- LRF:s branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden
Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.
Lagar och regelverk
LRF Lokal mat & drycks uppdrag är att värna och underlätta för lokala initiativ och nyetableringar inom de gröna näringarna.
Hållbarhet
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar följande nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter
Landsbygdsministern på besök
2025-10-29
Landsbygdsminister Peter Kullgren besökte Gotland och gjorde två besök, närmare bestämt Protos oc...
Läs nyheten
Årets nötköttsföretagare belönas
2025-10-28
Årets nötköttsföretagare i Sörmland är Ulrika Gustavsson och Niklas...
Läs nyheten
LRF Östersund och kommunen i dialog om lokal mat
2025-10-28
I Jämtland pågår ett nära samarbete mellan LRF Östersunds kommunavd...
Läs nyheten
Rustar svensk livsmedelsproduktion
2025-10-28
När Sverige, på grund av omvärldsläget, växlar om och lyfter behovet av en ökande självförsörjningsgrad, stärkt...
Läs nyheten
Krönika: Lisa Schneider
2025-10-28
Lisa Schneider berättar om den mötesintensiva hösten och vardagen hemma på Berga gård, där hönsen och fåren behö...
Läs nyheten
Skolmat på tallriken
2025-10-28
LRF Mjölk och Svenskt kött kikade in till oss och bjöd på ett ”Informationsmötet om upphandling och nya kostråd”...
Läs nyheten
Offentlig upphandling kan stärka lokal mat
2025-10-28
En måltid är så mycket mer än det som ligger på tallriken. Vi behöver ta ansvar och se den offentliga måltiden f...
Läs nyheten
Årets nötköttsföretagare belönas
2025-10-28
Årets nötköttsföretagare i Sörmland är Ulrika Gustavsson och Niklas Karlsson på Skölby gård. De fick ta emot utm...
Läs nyheten
LRF Östersund och kommunen i dialog om lokal mat
2025-10-28
I Jämtland pågår ett nära samarbete mellan LRF Östersunds kommunavdelning och Östersunds kommun för att öka ande...
Läs nyheten
Rustar svensk livsmedelsproduktion
2025-10-28
När Sverige, på grund av omvärldsläget, växlar om och lyfter behovet av en ökande självförsörjningsgrad, stärkt...
Läs nyheten
Ostfestivalen
Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
Ostfestivalen
Embla - Nordic Food Awards
LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
Embla
Exceptionell Råvara
LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell Råvara
Kontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se