
Lokal mat & dryck
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar totalt nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter

LRF Knivsta inbjudna till temadag om gröna näringar
2023-09-21
LRFs kommungrupp i Knivsta var inbjudna till en temadag om gröna näringar i ett regionalt och lok...
Läs nyheten

Aneby kommungrupp ordnar studieresa för fullmäktige
2023-09-20
– I Aneby bor 50 procent innanför 50-skyltarna och ungefär 50 proce...
Läs nyheten

Årets nötköttsföretag i Västernorrland 2023
2023-09-19
Lobackens Hereford utanför Nyland, mellan Kramfors och Sollefteå, h...
Läs nyheten
Utmaningarna är många, men glädjen i yrket är ändå betydligt större
2023-09-15
Krönika: Att vara LRF medlem innebär att man står inför en rad olika utmaningar och prövningar inom sin näring....
Läs nyheten
Grattis Anja Persson på Gunnarshögs gård, vinnare av Årets Bonde!
2023-09-15
Årets Bonde är en årlig nationell tävling som syftar till att öka efterfrågan på hållbar mat från Sverige. Gunna...
Läs nyheten
Kunskaps- och inspirationsdag för att lyfta tackakött
2023-09-15
Ett 20-tal lammproducenter från hela Gävleborg träffades på Vinnersjö gårdsslakteri i Hedesunda för att diskuter...
Läs nyheten
LRF i Ockelbo uppmärksammar potatisen
2023-09-14
Potatisen är ett av nästan alla älskat livsmedel. Den går att odla i hela landet, är väldigt mångsidig vid tilla...
Läs nyheten

Aneby kommungrupp ordnar studieresa för fullmäktige
2023-09-20
– I Aneby bor 50 procent innanför 50-skyltarna och ungefär 50 procent utanför, så det är viktigt att landsbygden...
Läs nyheten

Årets nötköttsföretag i Västernorrland 2023
2023-09-19
Lobackens Hereford utanför Nyland, mellan Kramfors och Sollefteå, har av LRF Västernorrland utsetts till Årets n...
Läs nyheten

Utmaningarna är många, men glädjen i yrket är ändå betydligt större
2023-09-15
Krönika: Att vara LRF medlem innebär att man står inför en rad olika utmaningar och prövningar inom sin näring....
Läs nyheten
Ostfestivalen

Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
Ostfestivalen
Embla - Nordic Food Awards

LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
Embla
Exceptionell Råvara

LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell Råvara
Kontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se