Lokal mat & dryck
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- Lokal mat & dryck
LRF Lokal mat & dryck är en branschavdelning inom LRF som arbetar för att stärka och utveckla den svenska livsmedels- och dryckessektorn till en tillväxtbransch i världsklass.
Lokal förädling
Den lokala förädlingen av mat och dryck samt honung växer i antal företag, omsättning och sysselsättning. Intresset hos konsumenter för dessa produkter ökar och det finns goda chanser för branschen att kunna fortsätta sin tillväxtresa.
Det finns dock utmaningar i form av bland annat krångliga regelverk, omfattande myndighetskontakter, kontrollavgifter, brist på statistik och svårt att ta del av offentlig upphandling.
Vårt uppdrag
LRF Lokal mat & dryck har som avsikt att vara en aktör som kan samla branschen för att byta erfarenheter och jobba tillsammans framåt för att lösa de gemensamma utmaningarna.
Vi arbetar för att nya och etablerade företag ska få bättre förutsättningar så att branschen kan växa ytterligare. Fokus ligger på näringspolitiskt arbete och kommunikation men även insatser för ökad försäljning, branschsamordning och kompetensutveckling kommer att göras.
Det svenska mathantverket
Företagare som förädlar lokalt producerade råvaror till livsmedel kallar sig ofta mathantverkare och skapar ofta unika produkter med hög kvalitet och tydlig identitet. Merparten använder sig av råvaror som produceras eller förädlas på den egna gården och investeringsviljan är god.
Genom att ge mindre livsmedelsföretag bättre möjligheter för att blomstra, vara innovativa, och stärka sin konkurrenskraft stärker vi förutsättningarna för att robust livsmedelsproduktion och stärkt beredskap. Det bidrar också till besöksnäringen och en levande landsbygd.
Tyvärr finns det svårigheter med att få bygglov för utbyggnad av lokaler för att sälja produkterna, eftersom dessa inte är bygglovsbefriade. För att ta tillvara på utvecklingsmöjligheterna med lokal förädling och försäljning av livsmedel, bör bygglovskravet för gårdsbutiker slopas.
Våra fokusområden
Gårdsförsäljning av alkohol
Gårdsförsäljning av alkohol är en av flera viktiga reformer för att fler ska kunna leva och verka på landsbygden.
Lagar och regelverk
LRF Lokal mat & drycks uppdrag är att värna och underlätta för lokala initiativ och nyetableringar inom de gröna näringarna.
Hållbarhet
Vi vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hållbart samhälle, där starka och uthålliga företag skapar affärer baserade på lokala resurser.
Organisationen
LRF Lokal mat & dryck samlar följande nio organisationer:
Eldrimner
Sveriges Oberoende Bryggerier
Sveriges gårdsmejerister
Föreningen Svenskt vin
Biodlingsföretagarna
Sveriges biodlares riksförbund
MatVärden förening
Ösby Grönt Kompetenscentrum
Smaka på Västmanland
Nyheter
Viktigt vara aktiv på kommunal nivå
2024-10-16
Nu släpper vi det inspelade webbinariet om de nya svenska kostråden och kommunernas upphandling a...
Läs nyheten
Vilt på hög nivå i Södermanland
2024-10-14
Den 1 oktober kom länsledningen och vilthandläggare ut till en gård...
Läs nyheten
Vi har goda förutsättningar för matproduktion – ge oss möjlighet att utnyttja dem!
2024-10-14
”Korna gör att vi kan få kött och mejeriprodukter i hela landet, år...
Läs nyheten
Sveriges godaste lingonsylt kommer från Värmland
2024-10-10
Gröna vågen, syrisk företagsamhet och Sveriges godaste lingonsylt. Olle Göransson på Torfolk gård ger ett axploc...
Läs nyheten
LRF får möjlighet att påverka konkurrenskraften
2024-10-07
Som LRF meddelade den 30 september, så har Anna Irani, jurist och näringspolitisk expert baserad i Jönköping, ta...
Läs nyheten
Utmärkelser till utmärkta matföretag
2024-10-04
När Smålands och Ölands Gastronomiska akademi prisade framstående personer inom det gastronomiska området fick t...
Läs nyheten
Gotlands matproduktion har betydelse för beredskapen
2024-10-02
Varje år genomförs en nationell vecka i Sverige med temat beredskap, vilken genomförs vecka 39. Beredskapsveckan...
Läs nyheten
Vilt på hög nivå i Södermanland
2024-10-14
Den 1 oktober kom länsledningen och vilthandläggare ut till en gård i länet för att tillsammans med LRF resonera...
Läs nyheten
Vi har goda förutsättningar för matproduktion – ge oss möjlighet att utnyttja dem!
2024-10-14
”Korna gör att vi kan få kött och mejeriprodukter i hela landet, året runt. Ett levande beredskapslager kan man...
Läs nyheten
Sveriges godaste lingonsylt kommer från Värmland
2024-10-10
Gröna vågen, syrisk företagsamhet och Sveriges godaste lingonsylt. Olle Göransson på Torfolk gård ger ett axploc...
Läs nyheten
Ostfestivalen
Ostfestivalen grundades av LRF och tillsammans med andra samarbetspartners verkar festivalen för att lyfta och främja ett unikt utbud av svensk ost.
OstfestivalenEmbla - Nordic Food Awards
LRF, tillsammans med fem andra nordiska lantbruksorganisationer, står bakom Embla-priset vars syfte är att lyfta nordisk matkultur och öka intresset för nordisk mat även utanför Norden.
EmblaExceptionell Råvara
LRF stödjer föreningen Exceptionell Råvara som genom samarbeten och kunskapsutbyten i över 10 år utvecklat just exceptionella råvaror från Sverige.
Exceptionell RåvaraKontakt
Anna Kaijser
Branschansvarig för LRF Lokal mat & dryck
Telefon:
010-184 25 08E-post:
anna.kaijser@lrf.se