Under våren 2014 tog dåvarande Landsbygdsdepartementet initiativ till att samla hela värdekedjans aktörer inom svensk grisproduktion där den gemensamma ambitionen var att ta fram en handlingsplan vars mål är att långsiktigt stärka den svenska grisproduktionen med en ökad produktion som följd. I början av 2015 tog branscherna för nöt och lamm initiativ till att skapa en handlingsplan för respektive produktionsgren. Målsättningen med Handlingsplanerna för nöt och lamm är att öka den svenska produktionen av nöt- och lammkött. Arbetet med att ta fram Handlingsplan nöt och lamm har skett i arbetsgrupper, samordnade av Svenska Köttföretagen, där hela värdekedjans aktörer samt myndigheter har varit involverade. En av målsättningarna är att utveckla statistikinsamlingen för ökad kunskap om hur marknaden fungerar och för att ge bättre grund för åtgärder hos såväl kommersiella som offentliga aktörer. 

Du hittar Statistikplattformen här

Genomsnittliga marknadspriser år 2015–2012
EU-kommissionens sida för nötpriser har inte uppdaterats. Därför är endast svenska priset redovisat.