Projektet Exceptionell Råvara startades 2012 av matjournalisten Mattias Kroon och stjärnkocken Björn Frantzén.
Tanken är att få svenska restauranger att använda högkvalitativa råvaror från Sverige istället för att importera dem från andra länder.
Exceptionell Råvara drivs av LRF i samarbete med  Svenskt Kött, Martin & Servera, Axfoundation och LRF.

Syftet med projektet är att skapa lönsamhet för uppfödare och bönder genom att:

  • Utöka kontakterna mellan kockar och producenter i Sverige
  • Utveckla kvalitetsråvaror till restaurangmarknaden

Föreningen Exceptionell Råvara anordnar regelbundet smakmöten där råvarors kvalitet diskuteras och bedöms. På smakmötena medverkar utvalda producenter och kockar från svenska stjärnkrogar.
De medverkande producenterna får noggranna omdömen om sina råvaror och möjlighet till utvecklande erfarenhetsutbyten. Riktigt högklassiga produkter kan också få omdömet Exceptionell Råvara.

De första åren koncentrerade sig projektet på råvarorna: griskött, kyckling, smör och grädde. Men kategorierna utökas succesivt och även nötkött och grönsaker är numer med i bedömningarna.

Utveckla nöt-, gris eller fågelråvara tillsammans med Sveriges bästa kockar?

Vi välkomnar producenter som vill utveckla högkvalitativa produkter till ett utvecklingsmöte. Mötet sker i öppen dialog mellan Sveriges toppkockar och deltagande bönder.

Utvecklingsmöten

Syftet är att tillsammans med kockar och bönder grundligt testa köttråvaror och göra en djupare analys av produktens egenskaper.
Provningen innefattar både bedömning av rå köttdetalj och smaktest av tillagad råvara. Här hittar du datum för respektive utvecklingsmöte.

Anmälan

Gå in på www.exceptionellravara.se där finns information om anmälan och råd för vilka typer av kött kvalitéer som eftersöks.
Där hittar du även rätt personer som kan svara på just dina specifika frågor.