Upptäck Norrbottens öppna landskap i sommar.

I vackra Tornedalen

Karta över Norrbottens besöksmål.

1. Hietalas handelsträdgård, Övertorneå
Handelsträdgård, gårdsbutik, sommarcafé.
Längst upp i norr hittar du Korva, vid Torneälven, drygt en mil norr om vackra Övertorneå i Tornedalen.  Här kan du handla grönsaker efter säsong, trädgårdstillbehör och lokala delikatesser i gårdsbutiken eller varför inte ta en fika i sommarcaféet? Besök hemsidan för öppettider.

2. Nivagården, Karungi
Bo på lantgård
Välkommen till Nivagården – Mitt i naturen. Hyr en stuga vackert beläget precis vid Torne älv. Här kan du och dina nära ta en väl förtjänt paus från all stress i den vedeldade bastun eller badtunnan. På Nivagården får du uppleva naturen genom att bara vara- eller så väljer du att vandra, paddla, fiska eller ro ut i en av hyrbåtarna. Boka på hemsidan.

3. Elmers gårdsbutik, Haparanda
Här produceras rybsolja och senap. Handla lokala delikatesser och hantverk.
En kortare bilresa från Haparanda, hittar du Elmers gårdsbutik med massvis av lokala delikatesser och vackra hantverk. Gårdsbutiken drivs av Pesulas lantbruk som även producerar egen rybsolja och dessutom är världens nordligaste senapsproducent. Nytt för i år är deras lokalproducerade glass som är tillverkad på gårdens mjölk och finns i flera olika smaker. Öppet alla dagar 12.00-18.00.

 

Karta över Norrbottens besöksmål.

Bär & vilt i inlandet

Adoptera en fjällko hos Mathantverket Vuollerim.

4. Gärdas fik och butik, Vuollerim
Café, gårdsbutik och mejeri med möjlighet att träffa fjällkor
Bege dig in mot inlandet till Vuollerim och lär dig mer om den utrotningshotade fjällkon. På Mathantverket Vuollerims café, mitt i byn kan du äta en god lunch eller ta en fika samtidigt som du får ta del av gårdens egen mejeriproduktion via ett fönster inne i caféet. Här kan du handla lokala mathantverk, mejeriets egna ostar gjorda på fjällkomjölk och träffa några av gårdens fjällkor eller varför inte rent av adoptera en? Besök hemsida för öppettider.

5. Svantes Bistro & Café, Harads
Café & Restaurang med smaker från vilt och bär
I lilla Harads, mellan världsarven Gammelstad och Laponia samt de världskända turistanläggningarna Arctic Bath och Tree Hotel hittar du Svantes Bistro och Café där du kan äta en stadig trerätters eller en enklare lunch på lokala råvaror från skogen. Till efterrätt erbjuds du Tegelbrukets otjorviga glass som också är tillverkad här. Restaurangen drivs av viltföretaget Svantes vilt och bär som säljer och vidareförädlar både renkött, älgkött samt bär på orten. Besök facebooksidan för öppettider.


6. Nära Mat Boden, Boden Centrum
Saluhall med norrbottniska delikatesser
Mitt i centrala Boden, precis bredvid Coop finner du denna pärla. En saluhall full av norrbottniska delikatesser från länets alla hörn. Det är kött, charkuterier, bröd, mejeri- och bärprodukter av olika slag. Handla lokalproducerat och bidra till en levande närmiljö och ett nära lantbruk. Norrbotten är fantastiskt! Se hemsida för öppettider.

Adoptera en fjällko hos Mathantverket Vuollerim.

Vackra vägar och vandringsleder

Älgkalvar på Cape Wild.

7. Rutt 616, Boden-Luleå
Väg mellan Boden och Luleå med flera gårdsbutiker och roliga aktiviteter
Välj väg 616, mellan Luleå och Boden, belägen på den södra sidan av Luleälv. Längs den 33 km natursköna sträckan kan du bland annat stanna till i Bjässmoran på Bjässparken Gårdens sommarcafé och hälsa på både får, höns och kaniner. Här finns även möjlighet att köpa med sig stenugnsbakat surdegsbröd.

Några km därifrån hittar du Avangården där kan du handla lammkorv, lammskinn och andra vackra hantverk. Fortsätt längs vägen och avsluta rutten på Cape Wild där du får klappa tama älgar och renar. Allt efter en och samma väg. Se respektive företags hemsida för öppettider.

8. Solanderleden, Luleå-Piteå
22 mil lång vandringsled mellan Luleå och Piteå med stort kulturutbud (se hemsidor för öppettider).
Upptäck naturen till fots! Den 22 mil långa leden sträcker sig från Kallax i Luleå till Jävre i Piteå. En vandring som tar dig genom landsbygdens byar och berättar om livet och naturen längs kusten. Här finns ett stort utbud av gårdsbutiker och aktiviteter. Vill du ta bilen till besöksmålen så går det minst lika bra.

Ät en somrig lunch på Jössgården i Sjulmark. Hälsa på hästarna, hönsen och kaninerna eller boka jacuzzi, bastu eller övernattning. Fortsätt sedan norrut till Alterhedens gårdsbutik i Altersbruk. Förutom att du kan handla massor av gårdsbutikens egna delikatesser eller äta en god bit mat så finns här även Sveriges enda Rabarberi. Varför inte boka en rabarbersafari och lär dig mer om grönsaken? Se respektive företags hemsida för öppettider.

Älgkalvar på Cape Wild.

Unika boenden

Plocka jordgubbar på Skatauddens Lantgård

9. Västigård, Bertnäs
Bo på lantgård och gårdsbutik
Gör en liten avstickare till byn Bertnäs, norr om Piteå och övernatta på Västigårds lyxiga lantgårdsboende med utsikt ner i fårstallet genom en glasruta från boendet. Här kan du verkligen räkna in fåren till sömns! På gården finns en butik där du kan shoppa loss bland fårskinn och delikatesser av lamm. Hos grannen nästgårds finner du fine dining-restaurangen Eustegård som har öppet vid vissa tillställningar. En gammal ladugård som omvandlats till lyx-restaurang med vinkällare. Boka via hemsidan.

10. Skatauddens Lantgård, Älvsbyn
Jordgubbsodling, gårdsbutik och bo på lantgård
Sugen på jordgubbar? Fortsätt en liten bit inåt i landet till natursköna byn Lillkorsträsk i Älvsbyn. På Skatauddens lantgård växer nämligen länets godaste jordgubbar. Besökare erbjuds självplock på bären mellan juli och augusti beroende på tillgång. Här möts du av betande kor på åkrar i ett kuperande landskap. Du har möjlighet att hyra en stuga bredvid den vackra sjön, bada bastu på flotten och handla lokala delikatesser i den obemannade gårdsbutiken. Ett idylliskt besöksmål helt enkelt. Besök hemsidan för öppettider och bokning.

Ladda ner Norrbottenskartan
Plocka jordgubbar på Skatauddens Lantgård

Vill du hemestra i grannlänen?

Vi har samlat de bästa hemestertipsen i de fyra nordligaste länen på en och samma plats. Här är tipsen och hemesterkartan i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som du inte får missa!

Upptäck landet i norr
Senast uppdaterad: 2024-06-11