Upptäck natursköna Västerbotten i sommar.

Fjäll och det vackra inlandet

Hemestertips i norr

1. Restaurang Virisen, Tärnaby
Sugen på en sagolik middag i fjällmiljö? Gården Virisen utanför Tärnaby har en underbar gårdsrestaurang väl värd ett besök. Restaurangen erbjuder delikatesser lagade på gårdens och fjällets egna råvaror såsom ripa, röding och lamm. De fina råvarorna komponeras i en meny skräddarsydd till allt vad Lappland har att erbjuda. Har du tid att stanna lite längre erbjuder gården också möjlighet till övernattning i stugor med bastu och jacuzzi, samt konferensanläggning.  Perfekt för dig som vill fira din födelsedag lite extra eller behöver en kick-off med jobbet.

2. Malgomajgården, Vilhelmina
Om du har du möjlighet att resa runt i Västerbottens inland ska du ta dig till Vilhelmina. Förutom de vackra skogarna och trevliga sjöarna där det finns oändliga möjligheter till härliga sommarutflykter, finns också Malgomajgården – väl värd ett besök. Malgomajgården är ett lantbruk som ligger intill den vackra sjön Malgomaj och där finns både mjölkkor, får, grisar och höns. Malgomajgården har också ett Bread & Breakfast för dig som vill stanna en natt eller två, och här finns också ett eget gårdsmejeri där LapplandsSmör tillverkas. På gården finns också en lanthandel. Detta får du inte missa!

3. Jonstorps gårdsbutik, Lycksele
Efter en grusväg ca 1,5 mil söder om Lycksele, öppnar skogen upp sig och du hittar du Jonstorp! En mysig gård där det finns både ägg, tunnbröd, Västerbottensknäck och såpa till försäljning. Om solen skiner går det bra att slå sig ned i en trädgårdsstol med en kopp kaffe i handen och titta på sommarens nykläckta kycklingar. Har du tur prickar du in någon av sommarens alla allsångsdagar, en mycket uppskattad aktivitet. Håll utkik på Jonstorps Facebooksida för exakta öppettider.

Hemestertips i norr

Lokala råvaror från länet

Kvigor hos Svedjan ost

4. Svedjan Bageri, Kåge
Ta en biltur till Kåge utanför Skellefteå och besök Svedjan Bageri, caféet som ligger i höladan vägg i vägg med välkända Svedjan Ost. På sommaren kan du fika nybakta bullar, äta surdegsmackor med gårdens ost och smör, och njuta av utsikten mot sjön med betande kor. Självklart kan du även köpa med ost och bröd hem. Svedjan bageri använder lokala råvaror, har du tur finns det också briocher med färska bär, byns blåbär eller hjortron till försäljning. Är du musikintresserad? Håll då utkick efter någon av deras Jazzkvällar på sociala medier. 

5. Renbergsvattnets Lantbruk, Burträsk
Intresserad av lokalproducerade råvaror? Besök Renbergsvattnets Lantbruk som drivs av nionde generationen i rad. Renbergsvattnets Lantbruk motsvarar ungefär medelstorleken på en svensk bondgård och har både kött- och mjölkproduktion. Besök deras gårdsbutik för att köpa deras råvaror, eller besök Burträsk Saluhall för att också ta del av vad övriga Burträsk med omnejd har att erbjuda av härliga råvaror. Perfekt för den matintresserade. 

6. Mickelbo Gård, Tavelsjö
Välkommen till Mickelbo Gård, en djurparksgård med lek, café och restaurang cirka 4 mil norr om Umeå. Mickelbo Gård är övertygade om att djur och natur gör gott för hälsa och välbefinnandet, och här finns chans att träffa ett 30-tal olika djurarter i trevlig miljö. Den lantliga gårdsbutiken erbjuder närproducerade och naturliga produkter och råvaror, utan onödiga tillsatser, och här finns också ett café. Passa på och njut av deras hembakade fika, eller varför inte beställa in en våffla, en västerbottenspaj eller en hamburgare från gårdens kött? 

Kvigor hos Svedjan ost

Lokala sommarsmaker

Glassbondens glass

7. Café Alice, Västra Spöland
Kaffesugen? Om du befinner dig i Västerbotten i sommar ska du inte missa Café Alice, gårdscaféet Västra Spöland cirka 3 mil från Umeå. Café Alice slog upp dörrarna sommaren 2020 och har sedan dess blivit en mycket populär destination. Här kan du räkna med att ditt fika är bakat på svenska, oftast norrländska och ekologiska, råvaror. När du fikat klart erbjuder Café Alice också lite annat smått och gott att ta med sig hem, såsom honung producerad i samma by, gårdens egen blandning av vaniljsocker samt chilisalt och svampsalt.

8. Glassbondens glassbar, Vännäs
Vad passar bättre en härlig sommardag än smarrig, lokalproducerad glass? Välkommen till Glassbondens glassbar vid Vindelälven utan för Vännäs, ett måste på semesterlistan. Här produceras glass i det egna mejeriet, av mjölk från gårdens egna fjällkor. Glassbonden använder sig av naturliga smaktillsatser här finns både glass både med traditionella smaker och nya spännande smakkombinationer. Psst! För den äkta glassälskaren går det också att köpa med glass hem.

Glassbondens glass

Guldkorn i världsklass

Hallon Mockträsk bärodling

9. Brännlands Cider, Brännland
Har du provat Västerbottens, ja kanske Sveriges och hela Europas bästa iscider ännu? I Vännäsby utanför Umeå kan du besöka Brännland Ciders vineri för avsmakning och rundtur. Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på Norrlandsäpplen. Idag producerar de hantverksmässig iscider helt baserad på 100% äppelmust utan smak- eller färgtillsatser. De anordnar regelbundet öppna besöks-evenemang och privata besök/provningar för grupper och företag. Kom och se hur iscider tillverkas, lyssna till deras historia och smaka några av deras produkter i världsklass!

10. Åbrånets Limousin
Varmt välkommen till den lantliga idyllen intill Hörneån utanför Nordmaling. Åbrånets Limousin är ett familjeföretag som föder upp högklassiga biffdjur av rasen Limousin, och här finns både gårdsbutik och restaurang. I den välsorterade gårdsbutiken hittar du inte bara gårdens Limousinkött utan också produkter från andra lokala producenter, bland annat bärsirap från Jokkmokksbär, marmelader från Presteles Trädgårscafé, konsthantverk från Maria Lundström, safter & sylter från Alterheden, ost från Svedjan Ost, tunnbröd från Hällnäs, choklad från Umeå Vintage Plantations, Byskekarameller och mycket mer. Åbrånets Limousin kan bli sommarens mest gemytliga aktivitet!

 

Ladda ner Västerbottenskartan
Hallon Mockträsk bärodling

Vill du hemestra i grannlänen?

Vi har samlat de bästa hemestertipsen i de fyra nordligaste länen på en och samma plats. Här är tipsen och hemesterkartan i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som du inte får missa!

Upptäck landet i norr
Senast uppdaterad: 2024-06-10