Växande möten - Gårdsbaserad biogas och bioenergi som framtida energikälla

2023-03-28 16:00 - 19:00

  • Plats: Böketofta gård 2120, 268 76 Kågeröd
  • Arrangör: Växande möten
  • Målgrupp: Både medlemmar och icke-medlemmar
  • Sista anmälningsdatum: 2023-03-23

Hur kan jag säkra min egen energiförsörjning? Låt din rest bli din nya resurs! Under årets första Växande möte fokuserar vi på gårdsbaserad biogas och bioenergi som framtida energikälla.

Nyhet 2023: Gårdsbesök
Inspirerande och praktiska exempel – i anslutning till årets Växande möten arrangeras gårdsbesök där olika aktörer visar upp sin verksamhet med fokus på effektiv resurshantering inom olika teman kopplat till det cirkulära.

Växande möten är för dig som är verksam inom lantbruk eller trädgård och vill bli än mer redo för vad framtiden kräver.

Vi ses på Böketofta gård kl. 16.00 för ett gårdsbesök. Växande mötet äger sedan rum på Lucy's Diner på Ring Knutstorp, cirka 15 minuter från Böketofta gård (egen transport).

Evenemanget är kostnadsfritt och mat ingår, anmäl eventuella allergier och preferenser vid anmälan.
Anmälan senast den 23 mars, klicka här för att komma till anmälan

Växande möten arrangeras av Innovationscenter för landsbygden tillsammans med LRF Skåne, SLU Partnerskap Alnarp och Region Skåne.

Våra inspiratörer
Sven-Erik Svensson - SLU Alnarp
Vi tar avstamp i årets cirkulära tema genom att välkomna Sven-Erik Svensson från SLU Alnarp. Sven-Erik kommer att föreläsa om hållbar samhällsutveckling, cirkulära strömmar som involverar lantbruket, spaningar om framtida drivmedel och biogasanläggningar av varierande storlek.

Sven Norup - Norups Gård
Vad är viktigt att tänka på när det gäller biogas på gården? Sven Norup från Norups Gård gästar oss för att besvara frågan som många lantbrukare ställer sig - allt varvat med handfasta tips. Med Svens digra kunskap inom området gör vi även en historisk tillbakablick på den gårdsbaserade biogasens historia, från dåtid till nutid, för att slutligen landa i framtidsspaningar.

Mer om Böketofta gård (värd för gårdsbesöket)
Helt cirkulär — så beskriver Böketofta gård sin verksamhet. Det började med uppförandet av vindkraftverk 2004, fortsatte med solcellsanläggningar och nyligen stod biogasanläggningen färdig att användas – en biogasanläggning som matas med gödsel från grisarna. Dessutom säljs elöverskottet, som inte brukas i verksamheten, tillbaka till nätet. Under gårdsbesöket den 28 mars får vi ta del av Böketofta gårds inspirerande hållbarhetsresa.