Utvecklingsmöte med Exceptionell Råvara - Lamm/får

2023-05-08 10:00 - 14:00

  • Plats: Restaurang Brutalisten, Stockholm Regeringsgatan 71, Stockholm
  • Arrangör: Exceptionell Råvara
  • Målgrupp: Både medlemmar och icke-medlemmar

Vill du utveckla kvaliteten på dina råvaror, bygga nätverk med kockar och restauranger, få feedback och byta erfarenheter med andra producenter? Att delta på ett utvecklingsmöte är en unik möjlighet att vid ett och samma tillfälle prova olika varianter av en och samma råvara och få ta del av bredden av svensk råvaruproduktion.

Exceptionell råvaras utvecklingsmöten är öppna för dig som producent som vill utveckla dina råvaror och öka dina kunskaper om vilka parametrar som påverkar smaken på ditt kött. Det går också bra att delta utan råvara.

Vårens utvecklingsvecklingsmöten med Exceptionell Råvara
24 april - Utvecklingsmöte gris
8 maj - Utvecklingsmöte lamm/får
15 maj - Utvecklingsmöte nöt
22 maj - Utvecklingsmöte fågel

Läs mer och anmäl dig här


Några röster från producenter som är med i Exceptionell Råvara

Markus Lindström, mjölk- och nötköttsbonde, Böja Stommen, Skaraborg

– Jag var på min första provning 2017, det var en helt ny värld som öppnades. Innan dess var min enda erfarenhet av restaurangvärlden den som gäst, nu fick jag ta del av kockarnas kunskap från köket "bakom kulisserna". Kockarna pratade om smak och det är inget som vi bönder traditionellt pratar om när vi producerar kött. Jag lärde mig till exempel att den stora smakbäraren är fett. Normalt får jag avdrag för överfeta djur men det visade sig att det var just fettet som var det mest intressanta för restaurangvärlden. Efter vårt första möten började vi fokusera på smaken och anpassa våra arbetsmetoder utifrån det vi lärt oss och idag levererar vi hälften av vårt kött till 6-7 restauranger från att vi enbart sålt till privatpersoner innan.

Anneli Wallin, lamm- och fårbonde, Mörkö Lamm, Trosa 
– Jag är ingen tävlingsmänniska men blir triggad av responsen från kockarna och vill självklart få utmärkelsen exceptionell råvara. För att nå dit är utvecklingsmötena jätteviktiga. Det jag lärt mig där är bland annat att styckning och hängmörning har mycket större betydelse för slutresultatet än jag först trodde.


Exceptionell Råvara startade som ett projekt 2011 av stjärnkocken Björn Frantzén och journalisten Mattias Kroon. Genom att samla Sveriges bästa kockar lade man grunden för utvecklingen av exceptionella råvaror i Sverige. Exceptionell Råvaras verksamhet stöds av Axfoundation, LRF, KLS Ugglarps, Martin & Servera och Svenskt kött.