Mer lokal mat på den lokala tallriken

2024-04-25 09:30 - 16:00

  • Plats: Hotell Rådmannen, Centralgatan 2, Alvesta
  • Arrangör: LRF Sydost
  • Målgrupp: Medlemmar i LRF

TEMADAG OM HUR OCH VARFÖR MER LOKAL MAT SKALL UPP PÅ VÅRA TALLRIKAR 

Projektet ”Mer lokal mat på den lokala tallriken” är ett projekt finansierat av LEADER Linné Småland och som drivs av Föreningen Refarm Linné. En del i projektet är ett internationellt utbyte för att goda idéer skall spridas och den andra delen är en rad aktiviteter i LEADER-området. Den första insatsen är en strategisk temadag/workshop där vi  tittar på hur mer lokal mat kan komma på tallrikarna främst i offentlig sektor. Senare i projektet genomförs praktiska workshops och även pedagogisk matlagning med lokala råvaror och produkter.

Program 
09:30 - 10:00 Registrering och kaffe, smörgås, juice och smoothie. 
10:00 - 10:20  Välkomna och presentationsrunda. 
10:20 - 10:40 Rose-Marie Winqvist, LRF och Anna-Stina Karlsson, Länsstyrelsen Kro
noberg presenterar den regionala livsmedelsstrategin för Jönköpings respektive Kro
nobergs län. 
10:40 - 11:20 Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel, Upphandlingsmyndig
heten som främjar hållbar offentlig upphandling av livsmedel om hur man utifrån 
myndighetens perspektiv kan och  inte kan upphandla lokal mat. 
11:20 -12:00 Tina Storbjörk, upphandlingschef i Växjö kommun kring upphandling av 
lokal mat, bland annat om arbetet med dynamiska inköpssystem om arbetssätt, utfall 
och erfarenheter.  
12:00 - 13:00 Lunch 
13:00 - 14:00 Martin Ragnar, forskare, författare och entreprenör på temat ”Regional 
Matkultur—vad är poängen och hur gör man”. 
Martin har skrivit ett flertal böcker om livsmedel och deras kulturhistoria till exempel 
om ost, drycker och grisar. Medgrundare av Kålrotsakademien och Svenska Dryck
esakademien.  
14:00 - 14:30 Några personers tankar om vikten av lokal mat på den lokala tallriken. 
14:30 - 15:00 Kaffe, kaka och frukt. 
15:00 - 15:30 Praktiska fall organisationsvis som testas mot våra upphandlingsexperter 
och andra. 
15:30 - 15:50 De kommande stegen i projektet. 
15:50 - 16:00 Avslutning.
 
Varmt välkommen!

Ingen avgift men en no show avgift på 500 kronor tas ut.

Anmälan vi länken: Anmälan till den strategiska temadagen i projektet "Mer lokal mat på den lokala tallriken" (google.com)