Välkommen att träffa Lantbrukarnas Riksförbund i Almedalen! Vi är på plats i Visby för att diskutera, debattera och nätverka för att göra det gröna näringslivet ännu starkare.

Till sidomenyn

Det gröna näringslivets arena

Onsdagen den 25 juni arrangerade vi ”Det gröna näringslivets arena” i Trädgården på Strandgatan 22 i Visby. Dagen rymde både öppna seminarier och rundabordssamtal där LRF och våra branschpartners stod som arrangörer. Dagen avslutades med ett mingel som LRF bjöd in till tillsammans med Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.
 
Nedan finns ett sammandrag från några av alla de seminarier och aktiviteter som LRF antingen arrangerade eller medverkade vid under Almedalsveckan 2025. Bläddra i bildspelet för att ta del av referaten.

Till sidomenyn

Mikaela Johnsson: ”En stark EU-budget är avgörande för ett livskraftigt jordbruk i hela landet”

TORSDAG 26 JUNI. Under seminariet ”EU:s långtidsbudget – hur får vi ut mest nytta av varje krona?” hur EU:s långtidsbudget står inför ökade krav hur den ”gemensamma plånboken” ska räcka till.

Flera av paneldeltagarna lyfte att budgeten i dag är för stelbent, med låsta medel som inte kan omfördelas vid nya behov. Samtidigt efterfrågades mer flexibilitet och effektivitet i hur pengarna används.
Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF, lyfte särskilt den gemensamma jordbrukspolitikens betydelse för hela EU:s livsmedelsförsörjning.

”Den gemensamma jordbrukspolitiken är helt avgörande för att vi ska kunna ha ett fungerande jordbruk i hela EU. Vi behöver likriktade regler – inte 27 olika spår.”

Hon betonade att jordbruksbudgeten inte bara handlar om mat, utan också om försörjningsberedskap, klimatmål och framtidstro på landsbygden.

Mikaela var tydlig med att LRF säger nej till omfördelning av jordbruksmedel till andra områden. I stället efterlyste hon en ökad budget för jordbruket och mer fokus på regelförenkling.

Hon varnade också för ryckighet i budgetprioriteringar. ”Det som är akut just nu får ofta alla pengar. Men det skadar oss långsiktigt. Vi behöver stabilitet och framtidstro.”

Seminariet visade att EU:s budget är mer än siffror från LRF var budskapet tydligt: utan en stark jordbruksbudget, ingen hållbar livsmedelsförsörjning.

Palle Borgström: ”Vi får inte ta maten för given”

ONSDAG 25 JUNI. Under seminariet ”Finns det något att äta 2050?” i Almedalen, arrangerat av LRF, diskuterades framtidens livsmedelsförsörjning i skuggan av klimatförändringar och global oro.

LRF:s ordförande Palle Borgström betonade att svenskt lantbruk har både förtroende och lösningar – men att det krävs investeringar och förenklade regelverk för att växla upp. ”Vi vet vad vi behöver göra för att bli klimatneutrala och öka produktionen, men tillståndsprocesser och finansiella hinder bromsar utvecklingen”, sa han.

Katarina Wolf, ordförande för LRF Ungdomen, lyfte behovet av att fler unga ska kunna ta över gårdar. ”Det krävs för stora kapitalinsatser i dag. Vi måste stärka konkurrenskraften och minska regelkrånglet.”

Investeraren Susanne Najafi från Brilliant Minds efterlyste nya vägar för att få ut svenska livsmedel till konsumenterna. ”Vi har stora obrukade arealer i Sverige, men om produkterna inte når marknaden, varför skulle man investera?” Hon lyfte också vikten av innovation, data och modiga aktörer som vågar satsa på mindre svenska producenter.

Vinnare av Bondepitchen 2025: ”Unga ska både möjlighet och vilja bli lantbrukare”

ONSDAG 25 JUNI. Under Almedalsveckan samlade LRF Ungdomen riksdagens ungdomsförbund för att tävla i Bondepitchen – en utmaning där framtidens matproduktion stod i fokus. På 1,5 minut skulle varje deltagare övertyga juryn om hur deras politik bäst lockar unga till att bli Sveriges framtida bönder.

Bakgrunden är allvarlig: hälften av Sveriges bönder är över 60 år, medan endast 6 procent är under 35. Utan ett generationsskifte hotas både livsmedelsförsörjning och landsbygdens framtid.

Juryn – bestående av Gustav Kämpe (Arla Foods), Serena Mon de Vienne (retorikbyrån Snacka Snyggt) och Gustav Skalberg samt Ella Kolmodin (LRF Ungdomen Gotland) – bedömde deltagarna utifrån politisk kreativitet, retorik och engagemang.

Vinnare blev Christoffer Larsson, Centerpartiets ungdomsförbund.

Juryns motivering:
”En välbyggd struktur med tydlig agenda – att samla offentlig sektor bakom bönderna. Med konkreta förslag om mindre EU-krångel, lägre arbetsgivaravgifter och färre pappershinder, levererar vinnaren ett retoriskt finstämt och engagerat tal. Här får unga inte bara möjlighet – utan också vilja – att bli Sveriges framtida bönder.”

Seminariet bjöd på både skratt och skärpa samt visade att det finns många unga politiska röster med både substans och passion för ett hållbart svenskt lantbruk.

Mikaela Johnsson: ”Det krävs långsiktighet i skogspolitiken”

ONSDAG 25 JUNI. Under seminariet ”Kan landsbygden leva utan skogen?” arrangerat av LRF Skogsägarna, diskuterades skogens betydelse för Sverige och landsbygden. Utgångspunkten för seminariet var en ny rapport från LRF Skogsägarna om skogens bidrag till landsbygdens ekonomi.

LRF:s vice förbundsordförande Mikaela Johnsson betonade vikten av långsiktighet och helhetsperspektiv i skogspolitiken. ”Det kan se enkelt ut att på en karta rita ut områden där brukandet ska upphöra eller begränsas, men det får konsekvenser både för människor och för landsbygden. Vi måste ha tillit till skogsägarna. Det är vi som har skapat dagens skogar och naturvärden, över generationer.”

Erik A. Eriksson, ordförande Hela Sverige ska leva, uppmanade till större mod i det politiska beslutsfattandet: ”Våga fatta beslut. Att våga vara modig är inte förbjudet.”

Från politiken fanns flera röster med. Centerpartiet lyfte att enligt LRF:s rapport förfogar Sveriges skogsägare förfogar över ett värde på 867 miljarder kronor. ”Minsta lilla förändring i förutsättningar för brukandet påverkar det värdet. En procent minskning motsvarar nästan 9 miljarder kronor.”

Socialdemokraterna betonade vikten av ett hållbart skogsbruk som både bidrar till tillväxt och värnar klimat och miljö. ”Vi måste också se till den sociala hållbarheten att människor kan leva och verka i skogsbygderna.”
Moderaternas Johanna lyfte partiets arbete för att stärka äganderätten och minska regelkrångel. “Vi har bland annat infört ett nytt produktionsmål i skogspolitiken och startat ett implementeringsråd för att motverka överimplementering av EU-lagstiftning.”

”Förenklingsarbetet är inte ett tillfälligt gig”

ONSDAG 25 JUNI. Under LRF Mjölks seminarium ”Vad är bäst för Sveriges beredskap – mat eller blanketter” delade tre lantbrukare med sig av sina erfarenheter från vardagen i ett regelverk som ibland känns mer som ett hinder än ett stöd.

Får- och nötbonden Anna Törnfelt, mjölkbonden Hans Olsson och grönsaksodlaren och restaurangägaren Elin Hoas beskrev hur dagens regelbörda påverkar deras möjligheter att producera mat och bidra till Sveriges beredskap. ”Vi har uppemot 900 regler att förhålla oss till. Det väcker frågan: Vad stärker egentligen beredskapen mest – mat på bordet eller blanketter i pärmen?”

Hon lyfte bland annat svårigheten med sjudagarsrapporteringen och hur gårdar riskerar att klassas som djurparker vid för många studiebesök. Elin Hoas berättade om kravet på flerdagarskurs för att få hantera bikarbonat och Hans Olsson beskrev oron som uppstår när en kontroll aviseras.

Alla tre efterlyste ett skifte i myndigheternas arbetssätt. ”Tänk om myndigheterna kunde komma med tips istället för pekpinnar”, sa Elin Hoas.

Seminariet modererades av LRF Mjölks regelexpert Suzanne Céwe, som betonade att förenklingsarbetet inte är något tillfälligt gig utan ett måste. ”Ingen lantbrukare ska behöva bevaka 18 myndigheter på egen hand. Vi behöver en digital väg in till gården och ett regelverk som går att överblicka. Regelbördan måste bli mer rimlig för företagarens skull och för Sveriges livsmedelsberedskap.” 

Hur bygger vi ett Sverige som klarar både torka, skyfall och översvämning?

ONSDAG 25 JUNI. Under rubriken ”Maten regnar bort – hur bygger vi ett Sverige som klarar både torka, skyfall och översvämning?” samlade LRF och Vattenkommissionen beslutsfattare och experter för att diskutera hur vi bygger ett robust Sverige som klarar framtidens vattenutmaningar.

Charlotte Petri Gornitzka, landshövding på Gotland, beskrev hur vattenbrist och sabotage mot vatteninfrastruktur gör ön särskilt sårbar. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén efterlyste statliga stöd till lantbrukare för dammar, täckdikning och vattentransporter – avgörande för att undvika foderbrist och nödslakt.

Vattenkommissionens ordförande Carl Fredrik Graf betonade vikten av en nationell strategi och bättre kompetens inom markavvattning. LRF:s ordförande Palle Borgström underströk att vattenfrågan är central för hela livsmedelsproduktionen. ”När det regnar mycket måste marken kunna hantera det, vi behöver ha tillgång till vatten och vi behöver ha bra vattenkvalitet.”

Budskapet var tydligt: Sverige behöver en långsiktig vattenpolitik som omfattar både stad och landsbygd – för att säkra både mat, vatten och beredskap i ett förändrat klimat.

Palle Borgström: ”Vi måste gå från ord till handling i livsmedelsberedskapen”

TISDAG 24 JUNI. Under tisdagen deltog Palle Borgström i seminariet "Krig och klimatförändring – hur klarar vi livsmedelsförsörjningen?" i Almedalen, arrangerat av Arla och Lantmännen. Fokus låg på hur väl Sverige är rustat för att hantera livsmedelsförsörjningen i en kris.

En tidigare undersökning från Lantmännen visar att sex av tio svenskar är oroliga för att maten inte ska räcka vid en krissituation. Enligt Palle är den oron befogad. Vi har gått från att vara naiva till att förstå att hoten är verkliga – men vi har ännu inte gjort tillräckligt. Det krävs samarbete mellan politiker, myndigheter och bransch, och vi måste sluta tro att fler utredningar löser problemet.

Han betonade att teoretiska beräkningar om självförsörjning inte räcker – vi saknar kvarnar, bagerier och insatsvaror. Det vi inte producerar i fredstid har vi inte i kris. Samtidigt finns en stark vilja hos lantbrukare att ställa om. Det finns inga målkonflikter mellan ökad produktion och klimatåtgärder – bara behov av investeringar och politiskt mod.

Katarina Wolf: ”Det är bara jag och mina bröder, vi har ingen chefsjurist som hjälper oss”

TISDAG 24 JUNI. Under tisdagen deltog LRF Ungdomens Katarina Wolf i seminariet ”Svensk eller billig – vad vill vi ha på tallriken?” arrangerat av Livsmedelsföretagen. En ny undersökning visar från Livsmedelsföretagen att 61 procent av svenskarna tycker att det viktigaste är att maten är svensk och inte billig.

Katarina Wolf målade upp en ljus framtid för svenskt lantbruk, med sjunkande kostnader, stigande intäkter och stark framtidstro bland unga lantbrukare. Men hon pekade också på stora utmaningar: grön omställning, beredskap och generationsväxling. För att fler ska vilja bli lantbrukare krävs grundläggande lönsamhet och ökad konkurrenskraft.

Hon betonade även att svensk matproduktion bär höga krav på klimat, biologisk mångfald och beredskap något man som konsument får ”på köpet” när man köper svensk mat. Men hög kvalitet kostar. Därför bör kostnaden inte bara bäras av bonden utan det är ett samhällsansvar där fler behöver kostnaden.

Katarina lyfte också regelbördan som en stor stoppkloss för lantbruket där en svensk bonde idag har 650 olika lagkrav på sig. Hon avslutade med att konstatera att genomförandet av konkurrenskraftsutredningens förslag vore ett viktigt steg framåt för att förbättra konkurrenskraften hos svenska lantbruksföretagen och lantbrukets attraktionskraft bland unga.

  • Mikaela Johnsson
  • Palle Borgström talar vid seminarium i Almedalen 2025
  • Bondepitchen - Almedalen 2025
  • Kan landsbygden leva utan skogen? - Seminarium med LRF Skogsägarna, Almedalen 2025
  • Regelsafari i Almedalen 2025
  • Maten regnar bort - seminarium med Vattenkommissionen, Almedalen 2025
  • Palle Borgström på seminarium om krisberedskap i Almedalen 2025
  • Katarina Wolf på seminarium i Almedalen 2025

1/

    Till sidomenyn

    Program för Det gröna näringslivets arena

    Arrangör: Södra

    Skogen är inte bara träd – den är ryggraden i landsbygdens ekonomi. Utan skogen skulle bonden få svårt att investera, nya företag skulle utebli och jobb samt skatteintäkter på landsbygden minska.

    Hälften av Sveriges skogar ägs av enskilda skogsägare, familjer som i generationer tagit om hand och byggt sin framtid i och av skogen. Kan landsbygden överleva utan aktiva skogsägare? Vad betyder deras insats för Sveriges ekonomi, livsmedelsförsörjning och jobbskapande? Och vilka politiska beslut krävs för att skogen ska fortsätta vara en ekonomisk motor på landsbygden? Utgångspunkten för seminariet är en ny rapport från LRF Skogsägarna om skogens bidrag till landsbygdens ekonomi.

    Medverkande:

    • Mikaela Johnsson – Vice ordförande LRF
    • Erik A. Eriksson – Ordförande Hela Sverige ska leva
    • Pontus Georgsson – Förbundsordförande Pappers
    • Helena Lindahl – Riksdagsledamot Centerpartiet
    • Sofia Skönnbrink – Riksdagsledamot Socialdemokraterna
    • Joanna Lewerentz – Riksdagsledamot Moderaterna

    Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena

    Arrangör: LRF Skogsägarna

    Kontaktperson: Cecilia Östback, ansvarig samhällskontakter, LRF Skogsägarna, 072-141 51 90, cecilia.ostback@lrf.se

    Kan landsbygden leva utan skogen? (almedalsveckan.info)

    Regeldjungeln är ett verkligt hot mot vår livsmedelsberedskap. Istället för att lägga en massa tid på administration måste vi låta Sveriges bönder ägna sig åt sin kärnverksamhet – att producera mat.

    Träffa några av våra vardagshjältar som ser till att vi får mat på bordet och se hur många regler de har att förhålla sig till.

    Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena

    Arrangör: LRF Mjölk

    Kontaktperson: Suzanne Cewe, näringspolitisk expert, LRF Mjölk, suzanne.cewe@lrf.se

    Bäst för Sveriges beredskap – mat eller blanketter? (almedalsveckan.info)

    Hur kan vi bidra till att barn och unga etablerar goda matvanor? Matvanor är nära sammankopplat med folkhälsan. Bakom flera av våra största folksjukdomar och hälsorisker finns det kostfaktorer. Hur kan värdekedjan bidra till mer hälsosamma matvanor?

    Arla och Generation Pep bjuder in politik och myndigheter, företag från hela tallriken och ungdomsorganisationer för att sätta ungas syn på goda matvanor i fokus.

    Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena

    Arrangör: Arla och Generation Pep

    Kontaktperson: Helena Markstedt, Arla, helena.markstedt@arlafoods.com

    Kan tallriksmodell bli tiktoktrend? Matvärdekedjans ansvar för nästa generations matvanor (almedalsveckan.info)

    Mer mat! Mer energi! Mer biologisk mångfald!
    Vi befinner oss i ett skakigt världsläge. Kriget i Ukraina har gjort det tydligt att Sverige måste öka sin försörjningsgrad. I en tid av geopolitisk oro, klimatförändringar och ökad efterfrågan på hållbar produktion ställs svenska bönder inför ett historiskt ansvar – och också en enorm möjlighet. Hur kan vi öka vår livsmedelsproduktion och samtidigt stärka både klimatnytta och biologisk mångfald? Svenska lantbrukare både kan och vill producera mera – något som hela samhället har nytta av.

    Därför ska du komma: För att LRF presenterar nya siffror på hur mycket mer det svenska lantbruket kan producera av mat, energi och biologisk mångfald. Och för att vår gemensamma väg mot ett hållbart livsmedelssystem börjar i jorden och i politiken.

    Välkommen till ett skarpt och hoppfullt samtal om framtidens svenska jordbruk – där politiker, myndigheter, investerare och lantbrukare möts för att diskutera lösningar, ansvar och potential!

    Medverkande:

    • Palle Borgström – Förbundsordförande LRF
    • Katarina Wolf – Ordförande LRF Ungdomen
    • Susanne Najafi – Founding Partner, Backing Minds
    • Fredrik Hannerz – Avdelningschef för Naturavdelningen, Naturvårdsverket
    • Emma Nohrén – Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet, Miljöpartiet
    • Sofia Skönnbrink – Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet, Socialdemokraterna
    • Helena Storckenfeldt – Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet, Moderaterna

    Moderator: Beata Wickbom

    Plats:
    Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena

    Arrangör: Lantbrukarnas Riksförbund

    Kontaktpersoner:
    Anna Blomberg, näringspolitisk samordnare, LRF, anna.blomberg@lrf.se
    Tove Lönstad, näringspolitisk samordnare, LRF, tove.lonstad@lrf.se

    Finns det något att äta 2050? (almedalsveckan.info)

    Till sidomenyn

    Program för LRF-seminarier på andra platser

    Under våren presenterade regeringen en livsmedelsstrategi som ska bidra till att öka lönsamheten och konkurrenskraften i den svenska livsmedelskedjan. Samtidigt som arbetet med livsmedelsstrategin pågick gapade butikens kötthyllor stundtals tomma.

    Vad beror köttbristen på, varför produceras inte nötkött i den utsträckning som konsumenten efterfrågar? Hur ska svensk livsmedelsproduktion öka och vad krävs för att den ska göra det? Varför skalar vi inte bara upp svensk köttproduktion och exporterar? Beror det på köttets negativa klimatpåverkan? Eller är det snarare bra att det råder köttbrist eftersom Livsmedelsverket ändå rekommenderar max 350 gram kött i veckan? Lidl Sverige och Lantbrukarnas Riksförbund bjuder in till ett seminarium som kretsar kring svenska produktionsförutsättningar, vad som är en prisvärd korv och vilka steg som behöver tas för att både värna svensk livsmedelsproduktion och klimatet.

    Medverkande:

    • Palle Borgström – Förbundsordförande LRF
    • Björn Hellman – VD Livsmedelsföretagen
    • Sofia Skönnbrink – Riksdagsledamot Socialdemokraterna, miljö- och jordbruksutskottet
    • Christina Nordin – Generaldirektör Livsmedelsverket
    • Robert Stekovic – CCO Lidl Sverige
    • Helena Storckenfeldt – Riksdagsledamot Moderaterna, miljö- och jordbruksutskottet

    Moderator: Johan Krallis Anell – Ansvarig stakeholder engagement Lidl Sverige

    Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, Handelns Hus

    Arrangör: Lidl Sverige ochLantbrukarnas Riksförbund

    Kontaktperson: Johan Krallis Anell, ansvarig Stakeholder Engagement, Lidl Sverige, 070-988 16 14, johan.krallis_anell@lidl.se

    Hur kan det vara köttbrist när konsumenten vill grilla? (almedalsveckan.info)

    Beredskap och livsmedelsproduktion utan tambiets pollinering, går det? Vilka utmaningar finns med livsmedelsproduktion, beredskap och pollinering? Pollinering, vars värde skattas till flera hundra miljontals kronor årligen.

    Baserad på Gotland är Andreas Nypelius bokstavligen född in i de gröna näringarna. Efter många antal år i jordbruket, har Andreas nu även tagit klivit in i LRF:s styrelserum och driver som regionordförande påverkansarbete för hållbart livsmedel, alltid med Gotland i centrum. Lars-Göran, med rötter på Gotland, är serieentreprenör och passionerad biodlare som brinner för det gotländska guldet, honungen. Bästa insikten? Utan tambiets pollinering skulle vi få det betydligt svårare att överleva. Under beredskap är det extra viktigt att vår inhemska matproduktion funkar.

    Medverkande:

    • Lars-Göran Floser – Kassör Gotlands biodlardistrikt, SBR
    • Andreas Nypelius – Ordförande LRF Gotland

    Plats: Cramérgatan, plats 316, 316B

    Arrangör: Gotlands biodlardistrikt, SBR ochLRF Gotland

    Kontaktpersoner: 
    Madeleine Sultán Sjöqvist, ordförande, Gotlands biodlardistrikt, SBR
    Lars-Göran Floser, kassör, Gotlands biodlardistrikt, SBR

    Säkerhetspolitik och bin – är honung Sveriges godaste försvar? (almedalsveckan.info)

    Klimatet förändras – skördar torkar bort eller spolas bort. Vatteninfrastrukturen håller inte. Välkommen till ett skarpt samtal om hur vi säkrar framtidens matproduktion och bygger ett robust samhälle. Vattenkommissionen resonerar om vägen framåt. Missa inte!

    Seminariet livesänds här

    Sverige står inför ett akut dilemma: I vissa delar svämmar åkermarken över – i andra spricker jorden av torka. Vatteninfrastrukturen är i dag inte rustad för de nya klimatförutsättningarna, och livsmedelsproduktionen hotas. Hur vänder vi utvecklingen?

    LRF:s nystartade Vattenkommission har i uppdrag att ta fram konkreta förslag för hur Sveriges markavvattningssystem kan moderniseras och klimatanpassas. På plats i Visby lyfter vi frågorna som måste få svar: Vem ska ta ansvar för framtidens vatten? Hur kan finansiering och lagstiftning förändras? Och vad krävs för att varje regndroppe ska göra nytta – oavsett om den kommer i skyfall eller inte alls? Panelsamtalet samlar politiker, myndigheter, experter och lantbruket för att diskutera framtidens lösningar. Ett viktigt samtal om försörjningsberedskap, samhällsplanering och jordbruk – mitt i ett nytt klimat.

    I panelen deltar:

    • Daniel Helldén – Språkrör Miljöpartiet
    • Håkan Wirtén – Generaldirektör SMHI
    • Charlotte Petri Gornitzka – Landshövding Gotland, tidigare GD MSB
    • Carl Fredrik Graf – Ordförande Vattenkommissionen

    Plats: Dagens industris scen, Strandvägen 4.2

    Arrangör: Dagens industri,Lantbrukarnas Riksförbund

    Kontaktperson: Malin Hagbardsson, branschansvarig LRF Växtodling, malin.hagbardsson@lrf.se

    Maten regnar bort – hur bygger vi ett Sverige som klarar både torka, skyfall och översvämning? (Almedalsveckan.info)

    Till sidomenyn

    Vi är på plats i Almedalen

    Förtroendevalda och medarbetare från LRF som är på plats i Almedalen 2025. Gå in på respektive profil för att läsa mer om vilka frågor de gärna diskuterar och deras kontaktuppgifter. Vet du inte vem som passar till ert panelsamtal eller seminarium? Kontakta Tove Lönstad, tove.lonstad@lrf.se, projektledare för LRF:s medverkan under Almedalen.

    Senast uppdaterad: 2025-06-30