Den svenska skogspolitiken, med sitt dubbla fokus på produktion och miljö, har funnits sedan 1994 och bygger på principen om "frihet under ansvar".

Den svenska modellen för naturvård

Modellen innebär att skogsägare har både frihet och ansvar att ta hänsyn till miljön i sitt arbete, vilket har lett till betydande framsteg inom naturvård. Modellen för naturvård i skogen vilar på tre pelare: formella avsättningar som nationalparker och naturreservat, frivilliga avsättningar samt generell hänsyn i samband med skogsbruksåtgärder.

Under de senaste 25 åren har skogsägare i Sverige intensifierat sitt arbete för att skydda och stärka den biologiska mångfalden. Frivilliga avsättningar av skog omfattar idag 1,4 miljoner hektar, och vid föryngringsavverkningar lämnas i genomsnitt 10 procent av arealen som hänsynsytor, exempelvis träddungar och skyddszoner vid vattendrag. Dessutom tillämpas detaljhänsyn genom att lämna död ved och gamla lövträd som viktiga livsmiljöer för olika arter.

Resultaten av detta arbete syns i den biologiska mångfalden. Många arter som tidigare minskat på grund av skogsbruk gynnas nu av de nya miljöerna som skapats. Den svenska faunan har också utvecklats positivt. Det finns fler stora däggdjur än på flera hundra år, och undersökningar från Svensk Fågeltaxering visar att skogsfågelpopulationen har ökat med nära 8 miljoner par under de senaste 25 åren.

För andra artgrupper, som insekter, svampar, mossor och lavar, saknas tydlig statistik, men trender tyder på att livsmiljöerna för dessa arter har blivit mer gynnsamma. Data från Riksskogstaxeringen visar att andelen gammal skog, död ved, ädellövskog och grova lövträd har ökat de senaste 30 åren, vilket borde gynna arter kopplade till dessa miljöer. Samtidigt har glesa skogar minskat, vilket kan påverka vissa arter negativt.

Nyckelbiotoper

LRF anser att registreringen av nyckelbiotoper ibland får orimliga konsekvenser för enskilda skogsägare. Staten, som genom Skogsstyrelsen genomför nyckelbiotopsinventeringen, måste ta ett ansvar för att inte skogsägare kommer i kläm. LRF arbetar bland annat för att skogsägare som hindras i sin markanvändning på grund av nyckelbiotoper ska ha möjlighet att få dem inlösta om de så önskar. Det kan exempelvis ske inom Komet. 

Komet

Frågor och svar om skogsbruket och biologisk mångfald

Hela 27 procent av skogsmarken brukas inte, till förmån för andra ekosystemtjänster. Av den obrukade marken består en tredjedel av formella avsättningar där skogsägaren får ersättning. Övriga består av frivilliga avsättningar, hänsynsytor och lågproduktiv skogsmark.

Sedan början av 1990-talet ser vi positiva trender för miljöer som är viktiga för biologisk mångfald. 
Hård död ved: +100 procent. Äldre lövrik skog: +50 procent 
Gammal skog: +70 procent. Grova lövträd: +100%

Sveriges 320 000 skogsägare äger ungefär hälften av skogsmarken i Sverige. I dessa skogar är förekomsten av äldre och grövre träd vanligare. Det är även vanligare med lövträd. Dock är enskilda ägare något sämre på att spara död ved i skogen. 
Källa: Riksskogstaxeringen

Ingen art har dött ut till följd av skogsbruk de senaste 50 åren. Innan dess finns det 9 arter som vi känner till som har dött ut där skogsbruket legat bakom eller varit bidragande orsak till försvinnandet. För 3 av dessa tros avsaknaden av skogsbränder vara orsaken.

Av Sveriges ca 25 000 skogslevande arter bedömer Artdatabanken att 394 arter hotas på grund av att skogsbruket tar upp hyggen genom trakthyggesbruk. Det motsvarar ungefär 1,5 procent av alla skogslevande arter. 

Skogsägare sparar frivilligt ca 5 procent av sin mark och tar i genomsnitt 10 procent extra hänsyn vid avverkningar, till exempel för vattendrag eller värdefulla områden i skogen. Det är bra för den biologiska mångfalden. 
Källa: SCB och Riksskogstaxeringen.

Många arter kräver mycket ljus för att kunna etablera sig, och gynnas därför av hyggen. Lövträden behöver ljus för att etablera sig. Älgen äter gärna lövträd som vuxit upp och gulsparven häckar gärna på hyggen. 

Senast uppdaterad: 2024-11-14