Nu är det många som funderar på vilken gran som är bäst för klimatet och miljön. Riktiga granar är biologiskt nedbrytbara, bidrar till mindre utsläpp och kan återvinnas. För dig som är allergisk är plastgran en bra lösning, men om du har valet, satsa på en riktig gran för klimatets skull! Här reder vi ut varför det är så.

Till sidomenyn

Plast eller barr?

Plastgranar kan användas flera år, men de tillverkas ofta av miljöskadliga material som PVC och bidrar till stora koldioxidutsläpp. En riktig gran är biologiskt nedbrytbar och, om den är närodlad, ett mer hållbart alternativ.

Att välja en riktig gran stödjer en naturlig och cirkulär ekonomi istället för plastindustrin, som bygger på olja och skapar långlivat avfall. Dessutom undviker du problemet med mikroplaster som plastgranar kan släppa ifrån sig när de åldras. En riktig gran är bättre för både klimatet och miljön.

Till sidomenyn
Gran

Köp svenskodlad gran

När du köper en riktig gran, särskilt om du gör det från en lokal odlare, stöttar du det lokala näringslivet. Många granar odlas i Sverige och bidrar till landsbygdsutveckling och arbete. En svenskodlad gran kommer ofta från närliggande skogar eller odlare som planterar nya träd för varje såld gran.

Plastgranar produceras i regel i fabriker i Asien och fraktas sedan till Sverige, vilket innebär en stor miljöbelastning.

Gran
Till sidomenyn

När får jag hugga en egen gran?

Att ge sig ut i skogen för att hugga sin egen julgran kan kännas som en mysig idé, men det är viktigt att komma ihåg att du behöver markägarens tillstånd. Skogen är inte allas fria förråd, och granen du spanat in är ofta resultatet av många års arbete. Markägare lägger ner tid och resurser på att plantera och sköta träden, genom exempelvis gallring, röjning och skydd mot skador.

Att hugga en gran utan lov är faktiskt att stjäla, något som kanske inte alla tänker på. Men många markägare är öppna för att ge tillstånd om du frågar i förväg, särskilt för granar som växer på olämpliga platser eller i områden som ändå ska gallras. Genom att fråga visar du respekt för markägarens arbete och kan få din julgran på ett både lagligt och etiskt sätt – en mycket bättre känsla att ta med sig hem till julfirandet.

Till sidomenyn

Vem bor i julgranen?

Visste du att julgranen kan vara ett hem för tusentals småkryp? Faktum är att en nyhuggen gran kan rymma upp till 10 000 små invånare. De flesta är så små att du inte ens ser dem.

I granen kan det finnas insekter som lever på barr, knoppar och bark, men också småkryp som livnär sig på andra kryp, som parasiter eller spindlar. Och så finns det förstås de som bara råkade vara där när granen fälldes.

Men ingen fara – småkrypen stannar i granen och gör ingen skada. Så du kan njuta av din julgran och veta att du delar den med några extra små julfirare!

Till sidomenyn

Vad händer med granen när julen är slut?

Efter julen kan en riktig gran återvinnas. När granen återvinns kan den exempelvis bli till kompost eller flis som används i trädgårdar och parker.  Många kommuner har insamlingar där granarna blir till flis eller kompost som bryts ner i naturliga processer.

Flera kommuner i Sverige har också börjat samla in uttjänta julgranar för att skapa så kallade risvasar, som sänks ner i sjöar för att gynna fiskbeståndet. Denna metod bidrar till att förbättra den biologiska mångfalden i vattnet och stödjer ekosystemet under ytan.

Uttjänta plastgranar ska lämnas till återvinningscentralen.

Till sidomenyn

Julquiz med LRF!

Gratis quiz med jultema som passar hela familjen.

Till frågorna
Senast uppdaterad: 2024-12-10