Sveriges bönder har länge arbetat med att få ner både klimat- och miljöpåverkan genom ny kunskap, effektivt brukande, bra rådgivning och tydliga regler.

Till sidomenyn

En hållbar matproduktion

Svensk matproduktion är bland världens mest hållbara. Betyder det noll klimatpåverkan? Tyvärr inte eftersom i princip all mänsklig aktivitet påverkar klimatet. Däremot har Sveriges bönder arbetat länge med att få ner både klimat- och miljöpåverkan genom ny kunskap, effektivt brukande, bra rådgivning och tydliga regler. Framför allt vad gäller klimatutsläppen från djuruppfödning - till mjölk och kött - är det stora skillnader mellan Sverige och andra länder.

Till sidomenyn

Landets förutsättningar

Lantbruket skiljer sig från de flesta andra branscher genom att i huvudsak förlita sig på naturens egna processer och resurser, som sol och regn, för att producera sina varor. Genom att använda mark och resurser på ett planerat, hållbart och effektivt sätt har jordbrukaren stor potential att minska företagets påverkan på klimatet.

Jordens egenskaper, solens ljus och längden på odlingssäsongen sätter gränser för vår produktion. Vi har förmånliga förhållanden med tillgång till bördig mark, fina betesmarker, riklig vattenförsörjning, egen foderproduktion och långa, kalla vintrar som täcker stora delar av landet.

Inte alla grödor kan trivas i Sverige, och inte allt som trivs här kan odlas överallt. Det kan bero på att jordmånen inte är lämplig för en specifik växt eller att odlingssäsongen är för kort. Till exempel kan inte bönor odlas över hela landet.

Många grönsaker, frukter, bär och svampar kan bara odlas i Sverige under vissa delar av året, och en del kan inte lagras länge.

Som konsument kan du aktivt bidra genom att välja närproducerad mat och mat i säsong eftersom det innebär kortare transporter och därmed minskade utsläpp. 

Till sidomenyn

Vägen mot fossilfritt

Svenskt lantbruk arbetar aktivt för att minska de fossila utsläppen. Genom att använda mark och resurser på ett planerat, hållbart och effektivt sätt har jordbrukaren stor potential att minska företagets påverkan på klimatet.

Allt fler använder fossilfria och förnybara drivmedel som exempelvis HVO (hydrerad vegetabilisk olja) och tallolja till sina jordbruksmaskiner och allt fler sätter solenergipaneler på ekonomibyggnadernas stora tak.

Många jordbrukare och landsbygdsföretagare kan generera och använda förnybar energi. Spannmål kan omvandlas till etanol, energiskog kan förse värmebehov, och jordbrukets restprodukter – som halm och stallgödsel – kan användas både som bränsle och för produktion av biogas.

Till sidomenyn

Teknisk utveckling inom lantbruket

Lantbruket blir alltmer avancerat och precist med teknologi som övervakar, känner av, signalerar och styr. Denna teknik underlättar för bonden att planera och gör rätt sak vid rätt tidpunkt. Till exempel minskar den risken för övergödning genom att traktorer och drönare med avancerad teknologi sprider gödsel endast där det behövs och har verklig nytta.

Till sidomenyn

Minskad vattenförbrukning

Sveriges bönder har successivt minskat sin vattenanvändning. Idag utgör svenskt jordbruk endast 3 procent av den totala vattenanvändningen i landet. Det är en resultat av ihärdiga ansträngningar för att minska förbrukningen, bland annat genom investeringar i bevattningsdammar, förbättrad dränering och anläggning av slingrande vattendrag i landskapet för att effektivt hantera snösmältning och regnvatten.

Internationellt sett står lantbruket i genomsnitt för 70 procent av ländernas vattenförbrukning.

Till sidomenyn

Skogen roll för klimatet

De flesta bönder är också skogsägare. I över 100 år har skogen fungerat som en plats för rekreation, bärplockning och som en viktig kolbindare. När träd avverkas ersätts de av nya, fortsatt kolbindande träd. Vid avverkning omvandlas skogen till förnybara produkter såsom virke, papper, värme, nya material eller till och med drivmedel. Genom att ersätta fossila bränslen bidrar skogen till att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären.