Som en del i LRF:s Vecka47, där LRF:s kommungrupper kraftsamlar och genomför mängder av aktiviteter i hela landet, tjuvstartade Mullsjö kommungrupp redan en vecka innan genom att bjuda in kommunpolitiker till en matlagningskväll på Mullsjö hotell. De lagade mat tillsammans, från råvaror som nästan uteslutande kom från kommunen.

Under den efterföljande middagen diskuterades frågor rörande allt mellan bregottreklam och fiberanslutning. Även vargfrågan diskuterades då Mullsjö nyligen fått ett vargrevir som skapar oro bland många invånare och djurägare i kommunen.

- Det kändes bra, en givande kväll där vi fick med alla perspektiv av hållbarhet i dialogen med våra politiker, säger Emma Hartelius från LRF:s kommungrupp i Mullsjö.

På menyn, som tillagades under ledning av kocken Martin Ullén, stod Skomarkarlåda på nötrulle a ala Mullsjö hotell och Ölbräserat lammlägg.

Till middagen hade kommungruppgruppen tagit med sig en förtryckt meny med ett antal samtalspunkter att diskutera under kvällen. Där fanns frågor som:

  • Svenska och lokalproducerade livsmedel eller ekologiskt producerade livsmedel, vad är bäst eller är de lika bra?
  • Ska vi ha betande djur i vår kommun i framtiden?
  • Av en matkrona går 9 öre tillprimärproducenten. Varför är vår mat så billig?
  • Lantbruket kan nå parisavtalets klimat-och miljömål, kan kommunen?
  • Hur attraktiv är vår kommun, och hur serförutsättningarna ut för att leva och bopå landsbygden?
  • Vilka livsmedel ska vi äta i framtiden?

- Vi sammanfattade intrycken innan vi avslutade, och det våra kommunpolitiker tog med sig var att de skulle sprida vår upplevelse av vargen till sina partikollegor högre upp, samt att de som inte redan gjorde det skulle börja fråga vart köttet kommer ifrån när de går på restaurang. Självklart tog vi alla med oss upplevelsen av den goda maten, fortsätter Emma.