Tanken med tävlingen är att göra det lättare för konsumenter att välja lokala produkter i sin kundkorg och bra svenska råvaror.

Varför kommer tävlingen hållas?

Idag pratas det mycket om att medvetna konsumenter kan skapa förändring. Dock bör ansvaret inte enbart ligga på den enskilda konsumenten. Handeln skulle kunna göra mycket för att underlätta bra val och samtidigt stödja lokala producenter. Förhoppningen med tävlingen är att detta pris ger uppmärksamhet åt företaget och skapar en vilja att vara ännu bättre, samt att andra livsmedelsbutiker börjar jobba mot samma sak.

Hur går tävlingen till?

I december 2021 inleds tävlingen. Då har alla möjlighet att skicka in en nominering med en motivering, både konsumenter och butiksägare. Nomineringarna skickas
via mail. Juryn läser och kontaktar butikerna, och besöker de butiker som mot slutet sållats fram. I slutet av januari är nomineringstiden ute och juryn har en månad på sig att utse en vinnare. Nomineringen skickas till: dalarna@lrf.se märk mailet med ”Bästa butik 2021”

Butiker kommer att bedömas utefter:

  • Närvaro av lokala produkter.

  • Placering, skyltning och exponering av lokalproducerade produkter.

  • Marknadsföring & kampanjer.

  • Extrapriser/vilka produkter det gäller.

 

Vem sitter i juryn?

Emil Jöhnemark och Malin Johansson LRF Ungdomen Dalarna, Joakim Borgs, producent, Elin Ericsson, producent, Anita Boman Daniels, LRF Dalarna, Stina Ernstsson, LRF Dalarna.