Tävlingen var öppen för produkter inom sex kategorier och 56 olika klasser: bageri, bär-, frukt och grönsaker, charkuteri, fiksförädling, jästa drycker, mejeri och övriga mathantverk.

I Gävleborg fick 12 stycken ta emot guldmedaljer. Några av dem som vann var Anna Bergenudd, Järvsö Gårdsbageri som fick ta emot två för sina bröd. Johanna Hildingsson från Forsa Ostkaka vann klassen för Hälsinge Ostkaka. Bergmans fisk från Salthardsfjärden fick två guldmedaljer för dillgravad lax och böckling. Micke Dilen från Dilens saluhall fick guld för sin färskkorv och Siw Persson, Ockelbo Kyckling, fick guld för sin leverprodukt. Guld gick också till Högbo Gårdshandelsförening för sin stekost samt guld för sin rullsylta och Frägsta Gårdsmejeri för sin burrata.

Många olika föreläsningar 

Under dagarna tre kunde deltagarna även ta del av en rad olika seminarier. Under föreläsningen om mat och klimat pratade bland annat Mikaela Lindberg, forskare på SLU, om i hållbarhetsaspekter på djurhållning av livsmedelsproducerande djur inom lantbruket.

Gunnar Rundgren, småbrukare och grundare av KRAV, berättade om problematiken som finns med hur metan och lustgas omvandlas till koldioxidekvivalenter och hur djurens, och framför allt idisslarnas, klimatpåverkan på så sätt överdrivs.

Det hölls även samtal kring hur mathantverket kan värnas och utvecklas med stöd av livsmedelsstrategin där Christina Nordin, Generaldirektör Jordbruksverket, Kristina Yngwe, ordförande Miljö och jordbruksutskottet och Bodil Cornell, verksamhetsledare på Eldrimner höll i seminariet.

Där hölls samtal om hur riksdagen agerar gällande ett nytt Landsbygdsprogram.

Rekordstort intresse


Årets intresse för tävlingen i Gävleborg har också varit rekordstort och i år kom fler anmälningar in än någonsin tidigare.


– Det känns oerhört glädjande och visar på mathantverkets starka utveckling. Vi såg även i år ett stort antal anmälda företag från Gävleborg där tävlingen hölls, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.


SM i Mathantverk har anordnats av Eldrimner sedan 1996 och tävlingsprodukterna bedömdes av en jury bestående av både experter och lekmän från olika delar av landet och från olika yrkesgrupper.

– De mathantverkare som har varit med tidigare brukar poängtera att tävlingen är ett enastående tillfälle att få återkoppling på sina produkter, både av experter och av lekmän, säger Aleksandra Ahlgren.

Under sista dagen hölls bedömningsseminarier där mathantverkarna fick en värdefull återkoppling på dina tävlingsprodukter. Juryns experter gick igenom klasserna och berättade om hur juryn arbetat med bedömningarna, hur tankegångarna gått och vad som gjort att vinnarprodukterna vann.