Ett rekord i antal produkter kommer att testas och mathantverkare från hela Norden har anmält sig för att delta i tävlingen samt nätverka och få nya kunskaper.

- Det är ett perfekt tillfälle för att lyfta och utveckla våra lokala mathantverkare och de i våra grannlän. Det är också fantastiskt att så många är med och tävlar från både Dalarna och Gävleborg, säger Nina Nurmesniemi som är företagsutvecklare på LRF-kontoret i Sandviken.

Hela 26 stycken medverkar från Gävleborg och 7 stycken från Dalarna. Totalt kommer 182 mathantverkare delta.

Bill, Yngwe och Cornell hälsade välkommen

Besökarna välkomnades av landshövdingen Per Bill, Kristina Yngwe, ordförande i Miljö och jordbruksutskottet och Bodil Cornell, verksamhetsledare Eldrimner och först dagen inleddes med en föreläsning om livsmedelsstrategin och landsbygdsprogrammet.

Per Bill, landshövding  i Gävleborgs län.

Kristina Yngwe, ordförande i Miljö och jordbruksutskottet.

Första tävlingen som hålls i Gävleborg

SM i mathantverk anordnas i samband med Eldrimners idé- och kunskapsdagar, Særimner. Særimner, som tidigare anordnats i Jämtland, får i och med Högbo Bruk och Högbo Brukshotell en plats som andas mathantverk och tydligt speglar arrangemangets värderingar.

- Förutom att platsen och lokalerna passar arrangemanget väl så är det Högbo Bruks och det regionala projektet MatVärdens stora engagemang kring mathantverk som gör det till en perfekt plats för tävlingen, säger Christina Hedin, projektledare för Særimner.

MatVärden har tillsammans med Länsstyrelsen i Gävleborgs län under flera år uttryckt en önskan om att tävlingen ska förläggas till Högbo Bruk och arbetat för detta.

- Att tävlingen nu äntligen kommer till Gävleborgs län är fantastiskt! Vi ser även fram emot att få visa upp Högbo Bruk för mathantverkare och entusiaster från hela Norden, säger Linda Elverstig, MatVärden.

Seminarierna och tävlingen är öppna för mathantverksföretag från hela Norden. I förra årets tävling deltog 500 bidrag. Bidragen kan tävla i 56 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.