Det här är ett arbete som gett resultat; efterfrågan och försäljning har ökat till glädje för landets bönder och i länet tilldelades nyligen ICA Forsa utmärkelsen ”Länets bästa butik för närproducerad och svensk mat”. Det är en utmärkelse som är tänkt att inspirera flera andra butiker att följa efter i arbetet att gynna det som produceras i närheten.

Köttförsäljningen navet i verksamheten hos Diléns

Men medan arbetet med de stora matkedjorna måste vara ständigt pågående och det hela tiden finns förbättringspotential finns det faktiskt mindre butiker och företagare som sedan länge värnar det lokala och vars sortiment och utbud gynnar traktens bönder och medvetna kunder. Dit hör Diléns Saluhall i Valbo i Gästrikland. I mer än 11 år har saluhallen, med Micke Dilén och hans familj i spetsen, sålt närproducerat och då med köttet som ryggraden i verksamheten. Företaget samarbetar med bönder från t.ex. Hedesunda, Ockelbo, Valbo, Järbo och Österfärnebo. I nuläget köps ca 250 djur in per år men det här antalet ska dubbleras! Vi kommer till det strax…

– När man på nära håll ser vilken betydelse det har för landsbygden och lokalsamhällena att samarbeta med bönderna i trakten, då vill man inget annat. Det är en win-win situation för både dem och oss.

– Vi har ett ganska brett utbud av varor men det är köttet, av bra kvalité, som är vårt stora dragplåster och kärnan i vår verksamhet. Tack vare att vi har eget styckeri, hängmörar kött och förädlar mycket så kan vi erbjuda det mesta kunderna efterfrågar. Vi säljer t.ex. sommarens grillbiffar, julens skinkor och allt från pölsa och korvar till vår storsäljare köttfärs.

Ny saluhall i Gävle

Efter några riktigt tuffa år har verksamheten börjat rulla på allt bättre och nu går den bättre än någonsin. Så bra att efterfrågan nu överstiger utbudet.

– Vi har fler kunder än någonsin och folk vill verkligen köpa lokalproducerat.

Kanske lockas kunderna också av Mickes nytänkande och viljan att utveckla verksamheten; han har ständigt nya idéer på gång och vågar experimentera och ta ut svängarna, t.ex. när det gäller den egna förädlingen och produktutvecklingen. De många medaljerna från SM i Mathantverk är såklart tacksamma att ha vid marknadsföringen av  produkterna men Micke ser dem som är ett kvitto på att ekologiskt och/eller närproducerat faktiskt smakar bättre. Han ordnar kurser och workshops och delar generöst med sig av sina vinnarrecept.

Nu är företaget redo att ta ett nytt, stort steg framåt i och med öppnandet av en större saluhall inne i centrala Gävle där Läkerolfabriken en gång stod. Den 1 december 2022 ska dörrarna öppnas.

– Vi ser så mycket fram emot detta, det kommer att bli en stor saluhall med många detaljer i inredningen som vi noga planerat för. T.ex. kommer det att finnas monitorer som profilerar de bönder vi samarbetar med. Saluhallen ska vara ett skyltfönster för våra duktiga leverantörer!

Vill lyfta bönderna som hjältar

Micke, lugn och resonerande, visar i det här läget tecken på frustration:

– Jag kan bli så irriterad på Uppdrag Gransknings reportage som får det att framstå som att hela bondekåren är ett gäng ansvarslösa djurplågare. Bönderna är ju våra hjältar! Det finns så många duktiga bönder och det vill jag visa. Vi kommer att ordna turer ut till de gårdar vi samarbetar med så att kunderna får en möjlighet att själva bilda sig en uppfattning om verksamheten. Min ambition har alltid varit att allt ska genomsyras av transparens i så stor grad som möjligt.

Det är alltså den ökade efterfrågan samt öppnandet av en ny saluhall som gör att Micke kommer att behöva dubblera inköpet av antalet djur från 250 till 500 per år.

– Jag söker nya samarbetspartners och med tanke på den tid det tar att föda upp djur så är det aktuellt just här och nu. Det behöver inte vara enbart nötrasdjur utan mjölkkor är också av intresse. Jag kan samarbeta såväl med någon större gård som många mindre i både Gästrikland och Hälsingland.

Tidigare har företaget koncentrerat sig på djur uppfödda ekologiskt men här har Micke nu vidgat perspektivet:

– Jag ser att det finns så många duktiga bönder som inte nödvändigtvis jobbar enligt de ekologiska kraven men som har en fantastisk produktion. Det viktigaste för våra kunder är närproducerat, bra kvalité och god smak så det styr våra inköp, avslutar Micke.

Text: Nina Nurmesniemi

P.S Om du vill kontakta Micke; maila info@dilens.se