Företagarna som tilldelats var Anki och Ingemar Arvidsson på Kvarnfors Gård i Gustaf samt Lars Danhard och Diana Sandell i Alfta, Hälsingland.

På plats vid de två olika tillfällena fanns ordförande i Dalarna, Anita Boman Daniels och LRF Gävleborgs ordförande, Lotta Zetterlund.

Årets kategori är företag som säljer det egna nötköttet direkt till konsument via lådor, gårdsbutik, restaurang eller butikskedjor och som marknadsför svensk nötköttsproduktion och lyfter ett mervärde till konsumenter och restauranger. Temat är därför ”Lönsamma Nötköttsföretag med konsumentfokus.”

På Kvarnfors Gård kombinerar Anki och Ingemar Arvidsson den storskaliga mjölkproduktionen med försäljning av deras kött via köttlådor och i gårdsbutiken på ett framgångsrikt sätt. Genom upplåtelse av mark har arrendatorn Finley Blackburn också möjliggjorts att etablera en grönsaksodling, och tillsammans driver de gårdsbutiken med försäljning av både kött och grönt.

Framför allt visar Kvarnfors Gård upp lantbrukarens vardag och naturens kretslopp på ett transparant och föredömligt sätt direkt mot konsument och via sociala medier. Genom deras kommunikation gör de samhället och övriga lantbrukare en stor tjänst i spridande av kunskap om hur maten produceras.

Lars Danhard och Diana Sandell driver i Alfta ett lantbruk med mycket god djurhållning. Gården tar varje år emot besökare som kan boka ett så kallat ”kosafari” och åka traktor och vagn genom kohagarna. På gården har de byggt alla hallar åt djuren själv genom att hugga egen skog, såga upp virke och byggt i den takt som ekonomin har tillåtit. De har under många år även arbetet målmedvetet och förebyggande med djurhälsan genom att hålla djuren i mindre grupper på stora utrymmen. På så sätt har de lyckats undvika antibiotikabehandling de senaste 20 åren.