Hållbarhet står högt på mångas agenda likaså i Laholms. I mitten på veckan bjöd Laholms kommungrupp in till samtal med Kommunstyrelsens Ordförande Erling Cronqvist och Kommunstyrelsens andre vice ordförande Kjell Henriksson, även Laholms nytillträdde Kommunchef Anders Einarsson fanns på plats liksom måltidschefen Lena Lindeberg.  

-Vi har haft ett gott samarbete med kommunen, ända sen torkan förra året, där fokuset från kommunens sida har varit att lösa saker, säger Stefan Sunnegård ledamot i LRF:s kommungrupp och som var värd för mötet.  

Lena Lindeberg beskrev Laholms arbete med den offentliga måltiden.  

-Vi har ju en livsmedelspolicy i kommunen som vi tycker är bra, där lyfter vi vikten av närproducerat och vi har också mål för det. Det kött vi serverar är svenskt och vi försöker också i så stor utsträcknings som möjligt få till svenska grönsaker och rotfrukter, även här jobbar vi med närodlat. 

I Laholms kommun har man liksom i många andra kommuner en vegetarisk dag i veckan.  

-Det fungerar bra ofta har vi en soppa men vi serverar alltid mjukt bröd och något pålägg, antingen ost eller ett köttpålägg. Vi näringsberäknar ju också all mat, säger Lena.  

Inom äldrevården har man jobbat mycket med husmanskost och även där är det viktigt med närproducerade råvaror.  

Under besöket diskuterades också hur hållbarhetsarbetet inom lantbruket kunde komma de offentliga köken i kommunen till del, och Lena Lindegård bjöd genast in LRF:s Kommungrupp i Laholm till att komma och prata om Hållbarhet under deras arbetsplatsträff för 130 medarbetare inom de offentliga köken i mitten på december.  

-Självklart tar vi den bollen, sa Ulrika Algothsson ordförande i LRF:s Kommungrupp.  

Kommunledningen fick också möjlighet att se sig om på gården och träffa några av Stefan och Pernilla Sunnegårds kor och kalvar.

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige, clara.hyltback@lrf.se