Idag fick jag, Erik Evestam medverka i Studio 1 för att prata om varför vi behöver ett enklare och mer modernt strandskydd för landsbygden. En av frågorna som ställdes (och som lär fortsätta ställas) är om inte reformer leder till att natur- och friluftsvärden hotas. Min motfråga kommer varje gång vara: Hur kan det komma sig att utveckling på landsbygden, beskrivs som hot mot natur och miljö? Och varför ska tillväxt vara något som är reserverat för städerna?

Utredningens förslag är till stora delar mycket bra, men nu väntar en hård prövning, först i riksdagen och sedan hos ansvariga myndigheter.

Jag utgår ifrån att dessa instanser inte maler sönder de förslag som hela landet nu går och väntar på. Vi har inte råd med en misslyckad strandskyddsreform till.


Inslag från SR Studio Ett
Utredning: Enklare bygga sjönära i glesbygd (13 min )
Publicerat måndag 14 december kl 16.19

Strandskyddsutredningen föreslår att det ska bli enklare att bygga strandnära i glesbygdsområden.

Utredningen får kritik av intresseorganisationer som kallar den en "historisk försvagning av strandskyddet i Sverige."

Hör regeringens särskilda utredare Catharina Håkansson Boman, Erik Evestam, äganderättsexpert strandskyddsfrågor på LRF och Daniel Skog, tf vice generalsekreterare i Svenska turistföreningen.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7624411&fbclid=IwAR1Q4AcZF-ToNHr7u1kkAS07fFrNm-2Y2UsdpQc2BiszyZyWvhjDZXzCDj0