Margareta driver Hammarbergs gård i Kungsbacka tillsammans med sin man Andreas. Gården är ursprungligen en släktgård som paret köpt loss.  Idag bedriver företaget ridutbildning för häst och ryttare.

 -Vi har satsat på små grupper med fyra elever åt gången, 90 procent av de som rider hos oss är kvinnor som ridit mycket tidigare men som har haft uppehåll i sin ridning, några av dem har tidigare haft egen häst, säger Margareta.

På gården finns det idag 25 hästar, 10 inackorderade och 15 egna. Man har också tre anställda, en på heltid och två deltidsanställda.

För två år sedan tog Margareta beslutet att bara ha verksamhet på dagtid, ett beslut som växte fram.

 -Vi har fått mycket bättre sammanhållning hos oss i personalen, då vi inte längre går omlott utan vi arbetar nu tillsammans. Detta gör det också lättare för oss att rekrytera personal och behålla den då vi erbjuder bra arbetstider säger Margareta.

Gården har byggts ut efter hand och för 10 år sedan byggde paret den första lösdriften. Alla hästar går idag på lösdrift, det gäller båda de egna hästarna men också inackorderingarna, boxar och skötselplatser finns också på anläggningen likväl som paddock och ridhus.

 -Att vi valt lösdrift beror dels på att det är väldigt bra för hästvälfärden, men också att det är effektivt, lösdrifterna och hagarna mockas varje dag. Vi har ännu inte hittat någon bra maskin för mockning men vi har investerat i en elskottkärra vilket sparar på personalen, säger Margareta.

Margareta har hela tiden haft fokus på ekonomin och resultat.

 -För mig har det varit viktigt att jag som företagare också ska kunna få ta del av socialförsäkringssystemet såsom att få ut en vettig föräldrapenning och sjukpenning. 

Hållbart företag är något som Margareta brinner för.

 -Det ska vara hållbart för oss i personalen och hästarna, ekonomin behöver också vara hållbar. Det tar tid att bygga upp ett hållbart hästföretag men jag vill visa och inspirera andra att det går. Det gäller att följa med marknaden och se vad ens egna gård kan erbjuda, säger Margareta.

Motiveringen hittar ni här:
https://www.lrf.se/om-lrf/organisation/branschavdelningar/lrfhast/hastforetagarcentrum/aktuellt-fran-hastforetagarcentrum/hammarbergs-gard-utsedd-till-arets-hastforetagare-2021/

Clara Hyltbäck
Kommunikatör

LRF Västra Sverige anordnar resa till Equitanamässan 2022

Missa inte chansen att ut och resa tillsammans med andra hästföretagare och hästintresserade medlemmar i LRF Halland, Västra Götaland och Värmland.

 - Den 7–11 april hoppas vi att ett gäng glada hästintresserade medlemmar/företagare sitter på bussen ner till Equitanamässan i Tyskland, säger Petra Wirtberg Företagsutvecklare på LRF Västra Sverige.

Se mer i inbjudan och anmäl dig redan nu, covidpass kan komma att behövas. Kalendariet https://www.lrf.se/mitt-lrf/aktiviteter/roten/equitanamassan/