Ett varmare klimat kommer innebära stora globala utmaningar, inte minst för matproduktionen. På vissa platser kommer det inte finnas möjlighet att producera mat, medan vi i Sverige med största sannolikhet kommer att kunna odla nya typer av grödor.

Avslutade gjorde Karin Nalbin från LRF Jönköpings regionstyrelse med att sammanfatta dagen med dessa ord:

- Vi måste vara stolta över vårt svenska jordbruk och svenska produkter som vi producerar och våga ta betalt för det.

Tydliga konsumenttrender just när är kopplat till hälsa, lokalproducerat och bekvämlighet. Livsmedelsföretagen konstaterar att svenskar är mindre intresserade av dieter men mer intresserade av hur man ska äta näringsriktigt, vad maten innehåller men också hur maten produceras. Man vill bygga en närmre relation till maten och människorna bakom den och trenden är att alltfler råvaror får en tydlig identitet.

- För våra kunder som producerar mat är det viktigt att ha koll på trender och förflyttningar som sker. Det är kul att vi tillsammans med andra aktörer i branschen kan bidra med omvärldsbevakning och inspiration under en sådan här kväll, säger Anna Werbitsch Arnell, Lantbruksansvarig på Länsförsäkringar i Jönköping som var en av medarrangörerna av seminariet.

Proteingrödor är på frammarsch och i Sverige kommer vi inte minst kunna odla mer av tex. bondbönor, ärter och havre. Men prognosen är också att naturbeteskött och svensk ost kommer att efterfrågas mer och då inte främst vanlig hårdost utan också ostar liknande feta, mozzarella och halloumi.

-Det är givetvis positiva trender för vårt län där vi har naturliga förutsättningar att producera både naturbeteskött och mjölk på ett hållbart sätt, säger Anna.

Nya måltidstrender

På seminariet fick vi också veta mer om att det traditionella måltidsupplägget frukost, lunch och middag börjar luckras upp. Allt fler butiker, caféer och restauranger erbjuder nya koncept för måltider, där food on the go, snacks och mindre måltider blir allt större. Vi vill ha det smidigt, snabbt och bekvämt och vi lägger allt mindre tid på mat.

Seminariet avslutades med ett budskap till kunderna från Jens Thulin på Vismarlövsgården: Se möjligheter i alla trender som dyker upp, tänk att du kan vara med och ta en del av marknaden!  

Föreläsare på seminariet var:
Catarina Rolfdotter Jansson, föreläsare om hållbarhet och hälsa (moderator)
Lennart Johansson, ICA Maxi-handlare
Frida Jonson, AGFO, insikts- och mediebolag med fokus på framtidens matsystem
Jens Thulin, klimatcertifierad nötköttsproducent från Vismarlövsgården

Kvällen var ett samarrangemang mellan LRF, Länsförsäkringar Jönköping, Hushållningssällskapet och Science Park.