- Vi började idag med en presentation av mig och lammen. Frågorna haglade och under en kvart svarade jag på dem och efter samtalet hade de räknat ut hur mycket djur jag hade tillsammans av alla de slag. Nästa vecka ska vi höras igen! Så kul och inspirerande! skriver Carina på sin Facebooksida. 

- Carina, som vi redan kallar ”vår” fårbonde stod ute i fårhagen och pratade. Barnen ställde frågor och var även nyfikna på de övriga djuren på gården. Hur många djur Carina hade blev också en rolig matteuppgift som de efter samtalet satt två och två och klurade på. Roligt att vara igång! hälsade läraren för klassen efteråt.

Klassen och Vadets gård kommer nu att följas regelbundet under ett års tid. I Jönköpings län drivs projektet Farmertime av Hushållningssällskapet som en del i det regionala livsmedelsstrategiarbetet och LRF Jönköpings län är en samarbetspart.

Bakgrunden till Farmer Time Sverige

Farmer Time startade i England 2017 på initiativ av lantbrukaren Tom Martin som genom att starta upp videosamtal med en skola introducerade ett nytt sätt att berätta om engelsk livsmedelsproduktion för barn och unga. Tillsammans med lantbruksorganisationen LEAF (Linking Environment And Farming) har projektet fått en stor spridning i England med över 350 etablerade samarbeten mellan skolor och företag inom lantbruk och livsmedelskedjan. Här har man sett positiva effekter på engagemanget kring den engelska livsmedelsproduktionen inte bara hos barn, ungdomar och lärare i skolan utan även hos föräldrarna. 

Hjälp till och höj kunskapen om vår matproduktion!

Allt färre barn och unga har idag en naturlig relation till svenskt lantbruk. I samhället överlag är det ökande avståndet mellan konsument och producent ett återkommande dilemma. Därför är det viktigt att redan under skoltid berätta för barn och unga om matens ursprung. 

Allt du behöver för att vara med är en smarttelefon och möjlighet att avvara cirka 10 minuter per månad för att samtala med en skolklass återkommande under året. Surfa in på www.farmertime.se eller besök Facebooksidan Farmer Time, Sverige för att läsa mer.

Är du intresserad eller har frågor kontakta:

Lovisa Filipsson, 070-30645 36, lovisa.filipsson@hushallningssallskapet.se

Birgitta Andersson, 0708-29 09 75, birgitta,andersson@hushallningssallskapet.se

Rose-Marie Winqvist, 010-1844496, rose-marie.winqvist@lrf.se