I de sydeuropeiska länderna är traditionen att man vid frukosten diskuterar vad som ska ätas till lunch och vid lunchen diskuteras middagen. Måltidsupplevelsen är av mycket stor vikt. I Sverige är vi inte riktigt där – än. I våra fyra län finns en mängd duktiga, kreativa producenter tillika företagare som ägnar varje minut åt att se till så att våra matbord fylls med god och bra mat. Mat som också ska ”kännas bra i magen”.

De senaste sju, åtta åren har utvecklingen av småskaliga
producenter tagit rejäl fart. Det växer upp fler mindre mejerier,
slakterier, bryggerier och alla möjliga olika intressanta
verksamheter. Vi har många stora och medelstora
livsmedelsföretag, som bidrar med både mängd och kvalitet. De som är grunden och tryggheten i att vi har svenska livsmedel att äta nästan varje dag.

Men ändå räcker det inte till, vi importerar ungefär hälften av all vår mat. Det var många som fick tvärbromsa bland livsmedelsproducenter och förädlare när pandemin slog till.

Men med örat mot marken verkar det ändå som om många
har producerat och levererat, och i flera fall ökat försäljningen.
En del mindre producenter har funnit nya vägar in till butiker
och vi hör att Reko-ringarna runt om har fått ett lyft.

Så vi hoppas att detta är en trend som fortsätter och att
våra livsmedelsföretagare, stora som små, både i primärled
och förädlingsled får möjlighet att växa, fortsätta leverera
och att våra kommande samtalsämnen vid fika och
matbord ägnas åt mat.

Så, vad ska du äta till middag i kväll?

Rose-Marie Winqvist
Verksamhetsutvecklare 
LRF Jönköpings län & LRF Sydost