Men en sak är densamma – vi ser tydligt sårbarheten i vårt samhälle när vård och räddningstjänst utsätts för stora prövningar, fabriker blir stillastående på grund av restriktioner inom den globala handeln. Allt fler har börjat ana vad det skulle innebära om hyllorna börjar gapa tomma i affären och att det beror på allvarligare saker än ogenomtänkt hamstrande.

En stor trygghet i den pågående krisen är att våra svenska bönder fortsätter att producera livsmedel, men bara det som redan är beställt.  Beställningar i form av efterfrågan. Beställningar som du som konsument gör.

Det är lätt att glömma hur allt fungerar – att någon faktiskt sår, planterar och sköter det vi gemensamt ska äta. För ett par generationer sedan tillhörde det vardagen att räkna hur mycket man måste göra på åkrarna och i ladugårdarna, för att det ska räcka till de munnar man hade ansvar för att mätta. Men nu sker detta mera fjärran från vår vardag. I kriser syns det tydligt hur känsligt vårt alldeles för stora importberoende är. Många verkar tro att maten kommer från livsmedelsbutiken. I vår bekväma värld förväntar vi oss att allt ska finnas, varje dag. Och visst vore det väl skönt om det kunde få fortsätta vara så? Det är faktiskt möjligt även i framtida kriser, men inte utan att vi nu bestämmer oss för medvetna val.

Du som konsument behöver inte börja odla själv eller säga upp dig från ditt vanliga jobb. Vi har en fantastisk yrkeskår som dygnet runt, året runt arbetar med detta. Vi har bönder som hanterar väder och klimatförändringar, sköter djur och grödor med varsam hand och samtidigt ser till att rätt volymer produceras. Men du som konsument måste efterfråga varorna, så att din lokala bonde producerar det du vill kunna köpa i butiken.

Så lägg din beställning nu, för att säkra upp de livsmedel vi gemensamt behöver och för att ni faktiskt garanteras högkvalitativ mat! Vi har ett av världens renaste jordbruk, god djurhållning och vi blir bättre och effektivare för varje skörd som vi bärgar.

Till dig som är konsument:

  • Gör aktiva val av svensk mat i butik och på restaurang.

Och till våra politiker:

  • Det är dags att ni tillsammans gör verkstad av livsmedelsstrategierna! Bönderna är redo, vi väntar bara på att ni ger oss de förutsättningar vi behöver.
  • Budgetera för svensk mat i offentliga kök! Bra mat kostar lite mer att producera.
  • Ge ert aktiva stöd till produktionen av inhemskt fossilfritt bränsle – det är bra för planeten, för vår uthållighet i kriser och för vår gemensamma ekonomi

Karin Nalbin, vice ordförande LRF Jönköpings län