Årsmötessäsongen pågår mellan den 15 oktober och 31 november. i skrivande stund genomförs 31 av 57 planerade årsmöten digitalt.

smörgåstårta.jpg

Södra Vätterbygden LRF - Smörgåstårta för upphämtning

Södra Vätterbygdens LRF är med sina över 400 medlemmar en av länets största lokalavdelningar, både sett till antalet medlemmar och geografiska yta. Förra året arrangerades årsmötet i Järstorps Församlingshem. I år blir det digitalt via Microsoft Teams.

- Vi kör digitalt årsmöte i år, och vi kände att vi ville hitta på något för våra medlemmar i samband med det, säger Gunnar Gärshag, ordförande i Södra Vätterbygden LRF.

Levereras ut på två platser

De har ordnat så att det för medlemmar som ska delta på årsmötet finns smörgåstårta i portioner att hämta på två platser i avdelningen, dels Järstorps församlingshem och Hovslätts bygdegård.

- Vi testar detta, det känns bra att kunna behålla traditionen med smörgåstårta till årsmötet även när de är som de är, säger Gunnar.

Årsmöte: onsdagen 25 november kl. 19.00

David_brogard.jpg

Vrigstad/Hylletofta LRF – Fler deltagare än väntat

- Dagen innan utsatt mötestid fick vi ställa om och göra det digitalt. Vi ville inte flytta fram valen till stämman, och beslutade oss för att köra ställa om i stället för att ställa in, för att hålla föreningen i gång, säger David Brogård, ordförande Vrigstad/Hylletofta LRF.

I och med det korta varslet kring ombokning från fysiskt till digitalt möte räknade de inte med ett så stort deltagande, men när klockan slog 19.00 var de arton personer uppkopplade på mötet. Även någon helt ny som inte brukat gå på årsmöte tidigare hade valt att ansluta.

"Nu är folk mer vana"

- Vi var förvånade att det blev så lyckat som det blev. Jag tror att det kan bero på att det är mer moget nu för folk har fått vänja sig vid att det kan vara digitalt. I april hade det nog varit värre, men nu är folk mer vana, säger David.

En utmaning med det digitala kan vara att det inte blir något kaffeprat, men valen går bra att genomföra, menar han. Ett tips kan vara att ha med någon som ska föredra, det bryter av och livar upp. En fördel med att mötet är digitalt är att det faktiskt går att plocka in någon som befinner sig långt bort rent geografiskt. Stockholm, London eller Vrigstad spelar ingen roll.

- Det blir digitalt i flera andra konstellationer också, exempelvis Älgskötselområden och inom Lantmännen. Jag är positiv, nu har man fått träna lite, säger David.

filip_källner.JPG

Adelöv LRF – Ställde snabbt om till digitalt

Adelöv var också tidigt ute med att arrangera sitt årsmöte, den 4 november. När nya riktlinjer med Covid-19 kom var de snabba på att ställa om och genomförde årsmötet digitalt i stället. Hur gick det?

- Det gick bra under förutsättningarna. På grund av kort varsel var det inte jättemånga deltagare, men det är genomförbart och tekniken fungerade. Vi i styrelsen satt gemensamt på en plats och sedan kopplade övriga deltagare upp sig från där de befann sig. Simon Jonegård från regionstyrelsen var inbjuden till att tala på det som från början skulle varit ett fysiskt årsmöte, men nu kunde han vara med trots att vi fick ställa om mötet ganska kort varsel, säger Filip Källner, ordförande Adelöv LRF.

Vad hade ni för utrustning?

- Vi hade en webbkamera som filmade oss i styrelsen och en projektor som visade bilden i lokalen. Att få upp ljudet till alla är någonting man får styra lite med också. I efterhand kanske det hade fungerat precis lika bra att alla satt hemma vid egen dator. Men ska man samlas styrelsen så kommer man långt med webbkamera, kanon och headset, säger Filip.

För mer information om årsmöten, kontakta:

Lisa Hartelius, medlemsutveckalare, tel: 072-16 04 568, e-post: lisa.hartelius@lrf.se
Anna Håkansson, medlemsutvecklare, tel: 076-696 28 79, e-post: anna.hakansson@lrf.se