Ulrica Björnhag, på Gräshults gård utanför Klevshult är en av LRF:s hållbarhetsambassadörer. Genom föreläsningar och gårdsbesök visar hon upp det unika med sitt kopensionat. Det enda i sitt slag i Sverige.
Konceptet med Hagshultskossorna kallas ”Recow”.
- När mjölkkor slutar producera mjölk så skickas de till slakt och det tyckte vi var slöseri, säger Ulrica Björnhag. Vi låter kon flytta hem till oss och hålla våra betesmarker öppna samtidigt som de bygger muskler och fett.

Pensionerade mjölkkor

Resan mot ett Kopensionat började när Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson planerade för att bygga en ny ladugård. Under en semester föddes tanken om att då ställa om till att producera kött med större fokus på hållbarhet och djuromsorg.
Idén är enkel, pensionerade mjölkkor från en närliggande mjölkgård flyttar till Ulrica och Carl-Johan för att beta och håller samtidigt landskapen öppna och rika på biologisk mångfald.  Resultatet blir ett längre och bättre liv för kon, men också ett extra smakrikt och gott kött.
- Alla våra kor är födda och uppväxta på Torsjö säteri, säger Ulrica. När mjölkkorna inte längre producerar på topp flyttar de in hos oss på Kopensionatet. Här går de lösa i mjuka djupströbäddar, äter gräs som produceras på vår egen mark, går ut en sväng i solen eller njuter en stund i ryktborstarna som snurrar i behaglig takt och ger massage.

Extra smakrikt kött

Genom att föda upp korna långsamt och bara på gräs skapas förutsättningar för ett marmorerat och extra smakrikt kött. Tidigare levererades kött till en restauranggrossist i Stockholm samt direkt till några restauranger, men under pandemin har de gjort en ny hemsida där även privatpersoner kan handla direkt från gården.
I köttlådorna från Hagshultskossorna tas hela djuret tillvara och sedan 2019 använder Ulrica och Carl-Johan även det fett som blir över vid slakten och gör något de kallar för ”Krögartalg”.
- Fettet mals, smälts och kokas (pastöriseras) därefter silas det rent och hälls i formar. När det svalnat slår vi in Krögartalgen i fina paket, berättar Ulrica. Den kan användas till att steka i, men också som smaksättare i grytor och såser.

Full koll på korna

Via ny teknik kontrolleras hur korna mår och växer. Med kameror och mätinstrument har paret full koll på om det är någon ko som inte mår bra. Då flyttas hon till en egen del av ladugården för att vila upp sig.
En utveckling av verksamheten pågår just nu. Det handlar om att ta hand om unga mjölkkor som efter sin första kalv visar sig inte vara effektiva mjölkkor. Istället för att slås ut direkt insemineras de och får ytterligare en kalv som de föder på Kopensionatet, och som får gå tillsammans med sin mamma.

En bortglömd resurs

- Det här är också en bortglömd resurs, säger Ulrica, på det här sättet föds en kalv till och vi förlänger livet på kon med minst ett år. Vi får fler djur som kan beta våra ängar, korna har det bra och vi får i slutändan ett klimatsmart kött som smakar fantastiskt.
- Våra kossor är inte avlade och uppfödda för att så snabbt som möjligt hamna på en tallrik. De har flera funktioner och ett långt liv – innan de till slut blir ett hållbart, gott och nyttigt kött. Vill man äta kött med gott samvete – ska man äta vårt kött.