På Östraby Skattegård utanför Ljungby är vårbruket i full gång. En intensiv, men härlig tid och det blir en kort stunds vila och energipåfyllning innan det är dags att ge sig ut igen. Mjölkbonden Malin Gustavsson har frukostmöte i det hemtrevliga köket hos pappa PO Gustavsson.
- Det var min farfarsfar som köpte gården och jag var den första tjejen att ta över. Jag började när jag var 20 och nu har jag fyllt 30, berättar Malin.

Ekologisk mjölkproduktion

På Östraby Skattegård finns det 160 djur och familjen driver ekologisk mjölkproduktion. Med en anställd, Josefin Samuelsson, och god hjälp av pappa P O, producerar gården över 700 000 kg ekomjölk varje år.
Korna har nyligen släppts ut på bete, men något kosläpp var inte aktuellt, i år heller....
- Vi brukar istället ha något vi kallar “ko-in”. I år får vi se hur det blir med det, men normala år vill jag visa upp hur bra korna har det också under vinterhalvåret, när de släpps in i sin rentvättade och fina ladugård, säger Malin.

Extra lång betessäsong

Nu är korna på grönbete och verkar väldigt nöjda med det. Gräset har inte börjat växa så stödfodring krävs, men djuren vänjer sig successivt vid att vara ute.
- Som ekoproducenter har vi en extra lång betessäsong för våra djur, berättar Malin och våra ungdjur lämnar på sommaren gården för naturvårdsbete på andra marker som behöver hållas öppna.

Visa upp en annan sida av mjölkproduktionen

Intresset för att köpa svenskt och närproducerat har ökat markant och det pratas mycket om gårdsbutiker och REKO-ringar under pandemin. En positiv utveckling menar Malin Gustavsson, men hon vill också visa upp olika aspekter av hur hållbar svensk basproduktion är.
- En del verkar tro att vi är som en industri och att det enda som betyder något är hur mycket som produceras, men jag vill visa upp en annan del av mjölkproduktionen. Där djurens välmående är det viktigaste och där vi jobbar för att minska klimatpåverkan och öka mångfalden på våra marker.

Visa upp ett modernt lantbruk

När frågan kom om att bli LRFs hållbarhetsambassadör var svaret givet. Ett vanligt år tar Malin emot cirka 300 barn på gårdsbesök och hon föreläser och deltar i mässor när det finns möjlighet.
- Det är viktigt att visa upp ett modernt svenskt lantbruk och hur duktiga vi är på det vi gör. Dels för att öka efterfrågan på svensk mat, men också för att intressera ungdomar för en framtid inom de gröna näringarna. Vi är en stor del av företagandet i Sverige.