Camilla Hilmersson, mjölkföretagare, Tingsryd – Det värsta är ju oron för om man får akut hjälp eller inte när man behöver den. Men om man inte ens har tillgång till akutsjukvård, hur ska man då kunna arbeta med förebyggande djurhälsa och minska antibiotikaanvändningen till exempel? – Det är näst intill omöjligt att få in planerade besök, det kommer ofta något emellan. Möjliga konsekvenser kan i längden bli att det blir svårt att upprätthålla den goda djurhälsan på det sätt jag vill, man behöver diskutera och konsultera en veterinär med regelbundna mellanrum och sen följa upp. Det är djuren som blir lidande i slutändan.

imagefs15i.png

FOTO: ANDERS INGVARSSON

Kristina Gratte, veterinär på Kalmar veterinärdistrikt.– Situationen är helt ohållbar. Förut var vi fler privatpraktiserande veterinärer som kunde dela på jourerna, nu är vi så få att vi inte räcker till. Det finns ju veterinärer i området, men de arbetar inte i verksamheter som har jour. Vi skulle behöva fler veterinärer, men också en ökad grad av samarbete mellan alla veterinärer och organisationer. Man får liksom ”stänga av känslorna” när man inte hinner hjälpa alla som behöver hjälp. Det är inte helt enkelt.

imagejw1sb.png

Henrik Jaensson, nötköttsproducent och hästägare, Mortorp– Karlslunda LRF, som skrev motionen om veterinärsbristen – Det här känns som ett eskalerande problem och hela situationen känns väldigt olustig, att aldrig riktigt säkert veta att en veterinär kan hjälpa mig, även kvällar och helger. Hittills har det löst sig, men känns mer som om vi bara har haft tur. Det är ju inte bara lantbrukets djur som kommer i kläm, utan även våra husdjur och hästar. Vi behöver verkligen ha tillbaka en hästklinik i Kalmar.

imageblgtg.png

Sarah Ejermark, hästägare, Torsås – Jag hittade min 14-åriga tävlingshäst Oblix svårt skadad i hagen mitt på dagen en måndag. I tre timmar försökte jag på alla tillgängliga sätt få tag på en veterinär som kunde komma ut till mig akut. Till slut var mitt enda alternativ att tvinga in hästen i transporten och åka i 1,5 timme till en klinik norr om Kalmar. –När jag kom fram vid 16-tiden tog de tre röntgenplåtar i transporten – de lastade inte ens ur hästen. Bilderna visade på en genomgående fraktur över höger knä. Teamet tog hand om avlivningen och kadaverhanteringen och jag åkte hem med en tom transport. Det var fruktansvärt.

imagenv31p.png