Lantbrukare i regionen har en stor potential att själva producera förnybar energi. Biogas kan produceras enskilt för eget behov av värme eller elektricitet, men det finns dessutom en stor potential för en mer storskalig produktion. Solelsmarknaden växer lavinartat, i Sverige och internationellt. Tekniken utvecklas och konkurrenskraften ökar. Allt fler visar intresse för solceller, hybridpaneler, laddstolpar och energilager. Dessutom är vindkraft ytterligare ett alternativ.

Välfyllt heldagsprogram på Björketorp

I samverkan med bland annat länsstyrelsen i Blekinge genomfördes en dag med inspiration om alternativa energikällor hos Per Brunberg, Björketorps Gård, strax utanför Ronneby.

- Vi fick ta del av både biogas och solenergi i olika varianter, samt en rundvandring på gården där båda alternativen finns. Närvarande var det drygt 40 personer som var mycket nöjda med dagen som också avslutades med prisutdelning, då det genomfördes en tipsrunda, berättar Rose-Marie Winqvist, regionalt sakkunnig företagsfrågor, LRF Syd.

Rundvandring på Björketorp 2022-06-08 174433.png

Biogas och solceller på Hagelsås Gård

Elin och Magnus Hagelsås var värdar för energiträffen på Hagelsås gård, mellan Sävsjö och Vetlanda den 14 juni. De berättade om hur de tänker kring energi på gården. 62 personer deltog, plus en katt som smög omkring bland bänkraderna. ”Ni står för det gröna guldet”, så började Lars Andrén föreläsningen där han berättade om fördelar med att installera solceller. Mikael Bergkvist, platschef på biogasanläggningen Biond utanför Sävsjö, berättade om det lyckade exemplet att ta emot gödsel från flera gårdar (varav en är Hagelsås gård) och göra biogas av det. Helena Elmquist tipsade om Klimatklivet och andra stöd som finns att söka. Biogasgödselstödet gör det ekonomiskt att satsa på biogas.

- Vi ser detta som en möjlighet för våra medlemmar att träffa företagare med olika kompetenser inom de alternativa energimöjligheterna! Vi hoppas att det kan ge inspiration och kunskap för utveckling och omställning, säger Helena Elmquist, regionalt sakkunnig energi/klimat, LRF Syd.

50-tal besökare på Nöbble Gård

På Nöbble gård i Rockneby, norr om Kalmar samlades ett 50-tal besökare för en varm dag på lagårdsbacken, med fossilfria maskiner, grilldoft från gårdens hamburgare och gårdens djur precis i närheten. Föredragshållarna bjöd på en bred kunskap både om alternativa bränsleslag, vind, biogas, sol, samt pågående projekt både hos närvarande kommunen Kalmar samt Linneuniversitetet.

nöbblelunch.jpg

Sommar/höstens program 2022

Ta tillfället i akt och åk hela lokalavdelningen och gör det som en gemensam aktivitet, eller anmäl dig som egen företagare.

Anmäler sig gör man via medlemsservice, medlemsservice@lrf.se / 010-184 40 00 antingen som enskild företagare, eller som lokalavdelning.

Förtäring/mat kommer erbjudas till självkostnadspris, (för de som är anmälda senast 3 dagar innan). Kaffe och bulle bjuds på.

 

3 augusti

17.00-20.00

Mikael Wik, Adelövs gård, Tranås, köttdjur och kyckling och Filip Källner, Ingelsbo, Aneby, Mjölkproduktion

Fastbränsle, vindkraft, Solcellsföredrag. Biogas. (begränsat antal 50 pers)

Helena Elmquist 010-184 25 21

9 augusti

18.00-20.30

Dan Waldemarsson, Långhult, Habo köttdjursproduktion

Biogas, uppgradering, restvärme till granne, Solcellsföredrag.

Helena Elmquist 010-184 25 21

16 augusti

12.00-15.00

Joachim Aaby-Eriksson Dansjö gård, Alvesta

Biogas, energieffektivisering, vallkedja. Biogas-föredrag.

Helena Elmquist 010-184 25 21

17 augusti

10.00-14.00

Hans & Anna Samuelsson, Kalset gård, Skeppshult

Biogas, energieffektivisering. Solcellsföredrag.

Helena Elmquist 010-184 25 21

20 september

 

Ulrica Björnhag & Carl-Johan Bertilsson, Hagshult, Skillingaryd & Energifabriken.

Köra ekonomiskt och klimatsmart-föredrag. Biodrivmedel HVO med flera.

Helena Elmquist 010-184 25 21

Oktober

 

Torsbäcken-området

Klimatanpassning & fossilfritt. Energismarta lösningar, biogas, bevattningsdammar, mm

Helena Elmquist 010-184 25 21