Gröna näringar i Piteå har gett Öjeby Agro Park i uppdrag att genomföra en större demonstrationsodling, och det blev grönkål. Sorterna som odlas är Emerald Ice, Redbor, Winterbor, Midnight Sun och Nero Di Toscana som är extra tåliga och passar klimatet i norr.
– Grönkålen är en fördelaktig och tålig gröda som kan skördas långt in på hösten. De små mjälla bladen som är mjukast går att plocka från plantan medan den växer och kan ätas direkt i en sallad medan de kraftigare bladen går att tillagas på olika sätt och användas i bland annat pajer, gratänger eller som chips, berättar Jessica Lindberg, näringsutvecklare Gröna Näringar.

Gröna Näringar har dessutom ett formellt uppdrag från kommunstyrelsen i Piteå att det ska upprättas en demonstrationsodling av grönsaker för att entusiasmera fler att börja odla storskaligt.

– Vi på Gröna näringar besitter inte expertisen att starta en odling i den omfattningen men det möjligheterna finns här på Öjeby Agro Park. Enligt Norrbottens livsmedelsstrategi ska vi även få fler att äta grönt för att förbättra folkhälsan i länet, förklarar Beatrice Ramnerö projektledare Gröna Näringar.

Jessica Lindberg och Beatrice Ramnerö, Gröna näringar vill göra grönkålen mer attraktiv.

I en strävan efter att göra grönkålen mer attraktiv för konsumenter och speciellt den yngre generationen har man i projektet valt att samarbeta med olika influencers.

– Idag finns det ett stort intresse för matlagning av lokala råvaror bland yngre. Men det är inte många som vet vart man hittar maten. Därför kontaktade vi några influencers som får komma och plocka hem grönkål. Grödorna används både i matlagning och som bordsdekoration. Sedan publiceras grönkålsbilder på sociala medier tillsammans med hashtaggen #gröntfrånnorr, på så vis blir det enklare att hitta grönsakstipsen och samtidigt får vi en stor spridning och synlighet till den målgrupp vi vill nå, berättar Jessica.

I projektet strävar man även efter att göra grönkålen mer attraktiv för försäljning. Man arbetar även med förpackning, märkning, förvaring samt ser över nya försäljningskanaler för att underlätta för odlare som kan tänka sig börja odla grönkål mer storskaligt.

– Vi har även planerat självplockningsdagar för allmänheten söndag den 6 september kl. 11-13 och måndag den 7 september kl. 16-18, avslutar Beatrice.

*Gröna näringar är ett projekt som påbörjades 2018 och drivs av Piteå kommun tillsammans med Region Norrbotten och stöds av LRF, Länsstyrelsen Norrbotten, Nära mat, Hushållningssällskapet och Grans Naturbruksgymnasium.