Normalt delas priset ut till vinnarna vid LRF Norrbottens årliga regionstämma. Men i år blir den digital, och hålls i dag den 18/3. Uppvaktningen gjordes på gården någon dag tidigare.

Lisa Nes och Markus Levander flankeras av Stefan Rehult, Swedbank och Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande.

Störst i Norrbotten
Böle Potatis & Kött är den största enskilda potatisodlaren i Norrbotten, med odlingar på 50 hektar, och normalskörd på 1 500 ton. Potatis har odlats på gården sedan 1953 och kunnandet och intresset har gått i arv till Markus Levander. Han och Lisa Nes köpte föräldragården för drygt tio år sedan. Då var de underleverantör av potatis, och hade även 90-talet nötdjur för kött. Parallellt började de sälja potatis direkt till konsument från en bil.
– Bland kunderna fanns chefer på Ica- och Coopbutiker. Om de som jobbar där ville handla av oss förstod vi att det måste finnas ett sug efter våra produkter, berättar Lisa Nes.

Säljer till butikerna
För tre år sedan började Böle Potatis & Kött sälja direkt till butikerna. I fjol provade de även att odla morötter och fick uppemot 130 ton. Allt som produceras säljs, och lagret på  morötter är strax slut. Potatisen räcker fram till färskpotatisen kommer i juli.

Företagarparet har även utökat nötdjursbesättningen då de 2016 köpte en till gård, i Långnäs. Sammanlagt har de nu cirka 350 nötdjur. Trots att de säljer via livsmedelsbutiker har Böle Potatis & Kött fortsatt sina turer med bilen, för att hålla kontakten med konsumenterna. De har även en mindre butik på gården.

Viktig investering
Förra året gjordes en stor, men viktig investering, i en optisk tvätt- och sorteringsmaskin. Tidigare hade man manuellt sorterat potatisen i olika storlekar, kvalitet och sorter, ett tidsödande och för kroppen påfrestande arbete.

– Vi vet ännu inte om vi kunnat räkna hem investeringen, facit kommer snart. Men vi får mycket statistik, som exakt hur mycket man får ut ur varje parti som är värdefullt att veta. Framför allt har vi fått ett liv, och kan ägna oss åt säljbiten, berättar Markus Levander med ett leende.

Odlar även vall och korn
Förutom potatis och morötter odlar företaget vall (gräs) på 200 hektar och korn på 70 hektar till djuren. Allt tas tillvara i företaget, för att få en så hållbar produktion som möjligt. Till exempel blandas kasserade potatisar och morötter i djurfodret, och halmen från kornet används som ströbäddar.
– Vi valde att hålla djur för att det går hand i hand med växtodlingen, berättar Markus Levander.
Man kan inte odla potatis på samma åker varje år, utan måste ha ett växelbruk. Dessa år kan man istället odla vall eller korn. Från djuren får man näring i form av gödsel, som tillförs odlingarna. Att ha köttproduktionen, som står för ungefär hälften av omsättningen, skapar också en viss ekonomisk trygghet vid sämre potatisår.

"Drivna lantbrukare"
Företaget omsatte 2020 cirka 17 miljoner, och förutom ägarna sysselsätts fem personer, plus säsongsarbetare.
– Utan vår duktiga personal skulle det här inte gå. Därför ska prispengarna delas rätt och slätt mellan de fem, berättar Markus Levander och Lisa Nes.
I motiveringen till utmärkelsen sägs bland annat att Markus Levander och Lisa Nes är ”drivna lantbrukare som inte räds att investera framåt. De har god kontakt med konsumenterna, är öppna och delar med sig via sociala medier om livet på gården – verkliga ambassadörer för vår norrbottniska lokalproducerade mat. ”