Den nya utbildningen Foodmaker i Boden ska stötta lokala företag inom livsmedelsindustrin och bidra till en ökad självförsörjningsgrad i både Norrbotten och Sverige. Namnet Foodmaker kommer från begreppet mathantverkare och innebär att man ska försöka hitta nya sätt att vidareförädla råvaror på, samt hitta nya affärsmodeller och utveckla projekt inom småskalig livsmedelsförädling. Det kan handla om att ta fram produkter inom bageri, charkuteri, mejeri samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.
Konsumenter vill ha den ”riktiga och äkta” maten
Dagens livsmedelskonsumenter har blivit alltmer medvetna om vilken mat de köper. Ursprung, innehåll och relationen till producenten har blivit alltmer viktiga faktorer. Man söker den ”riktiga och äkta” maten. Detta ställer ett allt högre krav på den svenska livsmedelsindustrin och gynnar framförallt de lokala, småskaliga producenterna. Något som Changemaker Educations bakom utbildningen Foodmaker har anammat och tror kommer bidra till arbete inom hela landet.

– Livsmedel är en väldigt viktig del för att vi i Sverige ska ta hand om det som finns i vårt närområde och för att vi ska kunna bli mer självförsörjande. Vi har många småskaliga livsmedelsproducenter som är väldigt duktiga på sitt hantverk, men som behöver hjälp med kringliggande delar, som försäljning, paketering, hantering av råvaror, marknadsföring och förädling. Det är där vi kommer in och stärker upp som utbildningsaktör, säger Lina Ekström Morin, Site Manager på Changemaker Education.

Lina Ekström Morin, Site Manager på Changemaker Education.

Flera lokala företag står bakom utbildningen
Utbildningsaktören har i arbetet med att ta fram utbildningen haft en dialog med Hushållningssällskapet, Kommuner och Länsstyrelsen för att hitta kopplingen till Livsmedelsstrategin. Bakom utbildningen står även flera lokala företag inom livsmedel och turism som J.Pettersons Chark i Boden, Bondgården Bälinge, Quality Hotel Bodensia, Järnspisens Matbod, Elite Hotel Mimer Umeå, Arjeplog hotell Silverhatten AB- Silver Resort, Tegelbrukets hantverksmejeri, Treehotel och Utblick- Huuva Hideaway.

– Vi samarbetar med alla aktörer som är viktiga för närheten i denna process. Samarbete är viktigt för att komma framåt, säger Lina.


Nu är det sista chansen att söka utbildningen
Foodmaker är en två-årig YH-utbildning på distans, med två fasta platsträffar per termin som är förlagda i Boden med Boden Business Park och Peetgården i Sävast som bas. Under de fysiska träffarna kommer studenten få möjlighet att knyta an till branschen och skapa nätverk. Utbildningen startar den 12 september och det är nu sista chansen att söka.

– Vi har en halvfull klass i dagsläget och går nu in i fasen ”sen antagning”, vilket innebär att rekrytering sker löpande. Vill man gå utbildningen bör man skicka in en ansökan så snart som möjligt och senast den 31 maj. Utbildningen är på halvfart, vilket gör det möjligt att bedriva eget företag eller arbeta deltid på sidan av studierna, berättar Lina.

Under utbildningen får studenterna möjlighet att applicera de kunskaper man fått praktiskt via LIA, (Lärande i arbete). Något som är återkommande efter varje kurs under hela utbildningen. Studenten bestämmer själv vart man vill genomföra detta. Men utbildningssamordnare är behjälplig med kontakter.

Klicka här för attt läsa mer och anmäla dig.