Inga-Lill och Mikael Gilbertsson driver framgångsrikt Stjernsunds gård utanför Askersund tillsammans med sina barn och anställda. År 2006 blev de Årets spjutspetsföretag i Sverige, och har sedan dess fortsatt att utveckla verksamheterna på gården. 

Stjernsunds gård om företagsledning

”Spjutspetsdagen” började med att Inga-Lill och Mikael presenterade sin gård och verksamhet. På Stjernsunds gård produceras ägg, nötkött- och spannmål. Det finns skog, uthyrning av bostäder, entreprenadverksamhet och gårdsbutik. (Läs mer om verksamheterna här) Men fokus i föredraget var inte kring gårdens produktion, utan om hur olika Inga-Lill och Mikael är som företagare och ledare. Hur de har utvecklats genom åren och vilka olika roller de har tagit och varför de har ett så väl fungerande företag idag.  

De berättade om sina mål och delmål, om hur de olika målen har haft betydelse under årens lopp och hur de kommer att ha betydelse i framtiden. De var också tydliga med att de tagit hjälp utifrån, och att de haft stor hjälp av Folke och Elisabeth Andersson Brinckmann från ViljaLysa AB, för att komma framåt i företagandet. 

Utbildningsdel och gårdsbesök

Folke och Elisabeth tog sedan över scenen och fortsatte med en givande utbildningsdel för 40 intresserade och engagerade företagare på temat ”Styr du företaget eller styr det dig?”. Därefter fortsatte dagen med studiebesök ute på Stjernsund med rundvandring och möjlighet att handla i gårdsbutiken. 

webbsormost50folkeochelisabeth.jpg

Givande diskussioner gav bra verktyg med hem

- Det var öronbedövande samtal under diskussionspasset. Väldigt inspirerande, och det kändes som att många både fick och delade med sig av goda tankar om hur företagande kan utvecklas. Inga-Lill och Mikael bjöd verkligen på sig själva när de berättade om både framgångar och motgångar. Deltagarna åkte hemåt med många bra verktyg att använda hemma i sina egna företag. Jag är jättenöjd med dagen, säger Karin Madsen Wessman, företagsutvecklare på LRF-kontoret som arrangerat Spjutspetsdagen. 

Så tycker några av deltagarna:  

webbsormost50markusholmstedtkarlsson.jpg

Markus Holmstedt Karlsson, Frövi 

- Jag tycker verkligen att jag har fått med mig mycket positiva intryck och har fått möjlighet att nätverka med många andra drivna företagare. Nu vet jag hur jag tydligare ska göra upp en plan med olika delmål för mitt företag för att bli en ännu bättre ledare. 

webbsormost50magnusemilsson.jpg

Magnus Emilsson, Vadstena  

- Spjutspetsdagen har gett mig självinsikt att göra mig själv tydligare som arbetsgivare. Att acceptera att varje person är som den är och att man inte alltid behöver vara bäst. Jag tycker också att det var bra att få lära sig hur man håller strukturerade möten och tar med mig mycket från dagen att reflektera över. 

webbsormost50hillevidyback.jpg

Hillevi Dybeck, Askersund

- Jag tycker att det har varit en bra och givande dag med många nya intryck och lärdomar att vi behöver strukturera upp det hela mer på företaget. Jag tar även med mig tipset att hålla sig till tre viktiga punkter på ett möte och därefter prata fritt. 

webbsormost50janfarneborn.jpg

Jan Farneborn, Vrena, Nyköping 

- Dagen hade gett mig bra insikter och att det har varit givande att få inspiration från föredragshållarna och deltagarna. Det var mycket som vi fick till oss under dagen som går att anpassa till mig och mitt företag. Det var ett bra avstamp för att sätta mål. Jag åker nu hem och tänker igenom vad jag ska använda mig utav.