Fyra bärodlare får, för sina moderna och väl utvecklade odlingsmetoder och bär av högsta kvalitet, diplom av Hagdahlsakamemin för utmärkta insatser för att främja östgötsk matkultur.

Andreas Kronhed, Ombergsboden, Heda, Ödeshög. ”För tunnelodling av flera sorters hallon för lång säsong.”

Claes Pettersson, Skedevi gård, Fornåsa. ”För mångårig jordgubbsodling med flera sorter för lång säsong.”

Anton Pettersson, Skedevi gård, Fornåsa. ”För odling av blåbär som komplement till gårdens jordgubbar.”

Inger Bjugård och Tor Nyberg, Väversunda Bärodling, mellan Ödeshög och Vadstena. ”För kreativ odlingsteknik och brett bärsortiment”.

Kocken finns i Vadstena
Årets Hagdahlskock heter Mia Bremer. Sedan mars 2017 driver hon Restaurang Hörnet i Vadstena. Men att Mia Bremer blev kock var mest en slump.

– Jag visste inte alls vad jag skulle jobba med när jag var ung, men tänkte att laga mat är väl en bra grej att kunna. Så jag sökte till Restaurangprogrammet i Mjölby. Under mitt tredje år där kände jag att det verkligen var något jag ville satsa på!

Hon gjorde sin praktik på Stångs Magasin 2008, där hon sedan anställdes. Mellan 2011 och 2013 jobbade hon hos Karin Fransson på Öland.

Maten som serveras på Restaurang Hörnet har influenser från hela världen, och menyn växlar var tredje vecka. En sak som Mia Bremer gillar med sitt jobb, utöver att laga mat, är att hon direkt får veta om en gäst är nöjd. Hon odlar örter och tomater hemma i trädgården, och på nätterna under vår, sommar och höst ger hon sig ut med pannlampan och skördar.

Länets bästa skolkök
Hagdahlsakademiens pris för Skolbarns Matvanor tilldelas Tornhagsskolan i Linköping.

I köket på Tornhagsskolan lagas cirka 1300 matportioner per dag till den egna restaurangen, men även till ytterligare två skolor och ett antal förskolor. Cirka 30 procent av kökets livsmedel är ekologiska, fisken är MSC märkt och kött och köttprodukter följer Miljöstyrningsrådets baskrav, vilket motsvarar den svenska djurlagstiftningen.

Skolan köper gärna lokalproducerade livsmedel. Brödet kommer exempelvis från ett bageri i Linköping och charkprodukter från Norrköping. Även grönsaker och frukt är närproducerade eller svenska när det är säsong, och potatisen kommer från Motalatrakten. Skolan strävar efter att hela tiden öka andelen närproducerade livsmedel. 

– Trots stor verksamhet så lagar man mat från grunden. Men avgörande för priset är att man arbetar aktivt med eleverna i centrum. Elevråd är involverat, måltidsfrågor diskuteras, och man använder måltiderna pedagogiskt som inte bara ger eleverna bra matvanor och god aptit utan också kunskap om maten, säger professor Johnny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien. 

Mat väcker minnen
Hagdahls pris för Bra Mat i Äldrevården går till Gröna Gården i Linköping. Här arbetar personalen efter konceptet ”Mat som hemma” vilket handlar om god vällagad mat som de flesta känner igen. Måltiden görs till dagens höjdpunkt, oavsett om det är vardag eller fest. Här finns 29 boendeplatser varav 20 på demensavdelning och 9 på sjukhemmet.

De boende är med och påverkar måltiderna genom regelbundna måltidsråd där bland annat miljön kring måltiderna, maten och matminnen från förr diskuteras. Efter önskemål från kommer nu också kryddor och örter att odlas på balkongerna för att sedan användas i matlagningen.

– Gröna gården månar om sina gamla när de bjuder in till delaktighet på olika sätt. Personalen följer recept som är utformade på ett enkelt och tydligt sätt. Alla menyer är komponerade av en utbildad kock för att säkerställa en varierad kost och rätt näringsintag över dygnet, säger Johnny Ludvigsson.

Som extra guldkant servers en drink med tilltugg på fredagskvällen, efter önskemål från de boende. På helger och andra högtider dukas det med färgglada servetter, fina dukar och blommor på borden som följer årstiderna. På lördagen serveras en trerätters meny till lunch, med vin eller öl för den som vill.

Hagdahlspriset till Plænge

Stora Hagdahlspriset fick skådespelare Pontus Plænge till Charles Emil Hagdahls minne. För sitt engagemang att göra klassisk teater tillgänglig för unga och äldre, både på och utanför scenen.

Pontus startade sommarteatern Shakespeare på Gräsgården i Vadstena 1996, där han också gjorde sin regidebut samma år med Romeo och Juliet. Han är fortfarande konstnärlig ledare för Gräsgården, som numera heter ShpG/Shakespearfabriken.

Sedan 2010 arbetar han som regissör och skådespelare vid Östgötateatern. Pontus Plænge är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och har varit verksam som skådespelare vid Stockholms stadsteater, Turteatern, Radioteatern och Göteborgs Operan.

Läs mer om Hagdalsakademins pris.