Närmare 80 intresserade mötte upp till den digifysika föreläsningen om ”Vägen till en fossilfri livsmedelskedja”. Halva skaran hade bänkat sig på Vreta kluster med experterna David Varverud och Per Frankelius som inledde.

Lantbruket har varit ledande i den tekniska utvecklingen genom alla tider. Här har det funnits en innovationslusta. Inom lantbruket har man sökt motoriserade fordon som kunde underlätta markberedningen, konstaterade Frankelius som är ledande inom forskningen.

Han visade en bildserie med ångmaskiner, bandtraktorer, etanoldrivna maskiner och olika former av traktorer som gått på biogas, fotogen, vätgas, elektricitet och olika oljor. Gemensamt var att alla i princip konstruerades före andra världskriget.

– Nu slår pendeln tillbaka. Tillverkarna söker best practice på den fossilfria sidan. Vi ska bort från dieseln och de fossila bränslena. Nu går det fort. Många tillverkare ligger långt framme med kraftfulla maskiner som bara inom något år kommer gå i drift, i kombination med mindre eldrivna maskiner i gårdsmiljö, spår Frankelius.

Vi är på väg att fasa ut den svarta kolatomen. Den gröna är intressant och ska ges allt större utrymme i energiväxlingen. Men vi ska inte glömma bort den vita kolatomen – som förknippas med vattenkraft, solel och vindkraft. Här kan även modern kärnkraft ta plats, anser han.

David Varverud tog vid och var öppet kritisk emot mediarepportering och den politiska debatten. Okunniga och populistiska uttalanden driver fram en snedvriden bild som är felaktig och farlig. Sverige har gott om el. Vi badar i el medan bristen på el i Europa får priserna att rusa.

Vi exporterar el varje dag. Stora mängder el och våra bolag tjänar pengar på det. Våra elkablar är sammankopplade i ett europeiskt nät där priset sätts längst ut på linan. Skulle vi förbättra överföringskapaciteten från Norrland eller sätta igång fler kraftverk i Sydsverige skulle vi inte få lägre priser. Vi skulle tjäna ännu mer pengar på ännu mer export, menar han.

Det finns även andra förklaringar som en snabb energiomställning i Tyskland, dåliga skördar av raps i Kanada, uteblivna gasleveranser från Ryssland och lägre oljeproduktion än förväntat i OPEC-länderna. Ökad efterfrågan från industrin samtidigt som kylan slog till mot Europa har även bidragit

Enligt David Varverud har vi inte råd att tacka nej till något energislag utan måste hitta en bra mix med RME, etanol, biogas, HVO, el från vita eller gröna källor när vi ska skaka av oss den fossila energin.

– En lösning på situationen är att få till lokalt producerad energi på gårdsnivå. Vi behöver definiera detta mervärde för konsumenten och bli bättre på att kommunicera skillnaderna på hur mat och livsmedel produceras. Men det återkommer vi till i kommande föreläsningar, avslutade Frankelius.

Kanske vi kommer att få se energibönder i framtiden och gårdar som är självförsörjande med egen bränslemixar.

Lyssna på Bonden & jag, poddarna som görs av och för bönder:

Per Frankelius ger oss de fem viktigaste innovationerna inom lantbruket.

Davis Varverud om omställningen till fossilfritt landbruk

Per Frankelius tar med på en resa till smart farming, med precisionsodling 

Kjell Johansson som berättar om ett nytt starkt sug efter biogas