När LRFs förbundsstyrelse beslutade om storsatsningen Tänk om, för att ta vara på det goda opinionsläget för de gröna näringarna, indikerade den att en del skulle användas för att stärka regionerna. Regionerna har därför kunnat söka pengar ur en pott, för nytänkande och kreativa aktiviteter. I första omgången fick cirka 25 olika aktiviteter i nio regioner pengar. Den 31 maj var sista dag för den andra ansökningsomgången, och nu är potten och lite till utdelat.

LRF solade sig i kunglig glans

Kungafamiljens sommarresidens Solliden slott.

En av aktiviteterna som genomförts är Sydosts ”Svensk bonde i tiden”, snarlikt Kung Carl den sextonde Gustafs valspråk ”För Sverige – i tiden”. LRF fick en inbjudan av Solliden slott på Öland att samverka med dem.
– Ägarfamiljen tycker att LRF är en seriös och bra partner, och de blev förtjusta i vårt temanamn ”Bonden i tiden”. Bara det att vi fick en inbjudan är ju ärofyllt, säger Rose-Marie Winqvist, ansvarig för aktiviteten vid LRF Sydost.

Vill ha långsiktigt samarbete

Fokus på LRFs insats på Solliden var bl a ny teknik. Foto: Sarah Ejermark

LRF medverkade under Öland spirar den 11 maj, ett evenemang för allmänheten. LRF Sydost hade bjudit in ett antal aktörer som fanns på plats i parken, och fokuserat på att visa den moderna företagaren i de gröna näringarna, till exempel när det kommer till teknik. Även småskaliga livsmedelsproducenter fanns på plats. Och mycket mer. Men detta är bara början.
– Solliden slott vill ha ett långsiktigt samarbete med LRF och tanken är att växla upp det. De har erbjudit oss flera aktiviteter att vara med på. På sikt hoppas vi på representation från själva ägarfamiljen, säger Rose-Marie Winqvist.

Cykellopp


Målgång under Vätternrundan 2019. Foto: Petter Blomberg

Nyligen, den 14-15 juni, har LRF i Östergötland kraftsamlat kring cykeltävlingen Vätternrundan med närmare 36 000 startande. LRF fanns på plats för att prata med konsumenter om bra mat från svenska bönder. 

Vätternrundan har ett hållbarhetsfokus som stämmer väl in med LRFs profil. Därför har regionen valt att arbeta nära och även etablerat ett samarbete som ska löpa över flera år. De har börjat med att se till att den mat som serveras i Foodcourt är svensk och hållbart producerad. LRF Östergötland planerar även en liknande aktivitet på orienteringstävlingen O-ringen i Norrköping den 21-27 juli.

Inför aktiviteten gjordes en film med lantbrukaren Arvid Pettersson, Kolstorp i Borensberg.

Ungdomar på turné om landsbygden

I Jämtland och Västernorrland ordnar man en ”rural marsch”, där beslutsfattare, allmänhet och företagare inom de gröna näringarna bjuds in till möten på olika platser i regionerna. LRF samarbetar med Grönt Center i Ås och Torsta naturbruksgymnasium. Tre unga föreläsare har lockat till fullsatta möten där de pratat rurala perspektiv, hårda fakta för affärsmöjligheter och hur livet som entreprenör ser ut i praktiken.

Modern teknik för att fånga upp åsikter


En automatiserad uppringning av 5 000 medlemmar i Västra Götaland har gjorts.

I Västra Götaland hade man fått in lite skralt med svar inom medlemsdialogen om framtidens folkrörelse. Då anlitade regionen ett företag som erbjuder automatiserade uppringningar med frågor som medlemmarna fick svara på.

– Det var vår regionordförande Sofia Karlsson som läste in ett meddelande och frågorna. Sedan ringdes 5 000 företagarmedlemmar upp automatiskt, varav vi fick in svar från drygt 800, berättar Lars-Anders Knutsson, medlemsansvarig vid LRF Västra Götaland.

Av resultatet kan man bland annat utläsa att en majoritet tycker att det är viktigt att engagera sig i LRF.

Fråga Borgeby

Många fler aktiviteter är på gång. I till exempel Skåne planerar man för Fråga Borgeby, under Borgeby fältdagar den 26-27 juni. I stil med TV-programmet Fråga Lund bjuder LRF in kommunernas beslutsfattare att ställa frågor om lantbruket. I en expertpanel finns sakkunniga på miljöfrågor, mat, jordbruksmark etc.