Skåne - rekordbra för eko-odlare

I Skåne ser första vallskörden bra ut. Det finns rapporter om ekologiska odlare som aldrig fått så bra skörd. Det har skördats mycket hästhö/foder under midsommarhelgen.

När det gäller spannmålen så var det gynnsamt väder i maj med förhållandevis svala temperaturer som gjort att vete och korn har bestockat sig bra och påfyllnaden i kärnan ser bra ut. Lite lus har förekommit och de flesta har behandlat mot mögel. Lokalt på vissa platser är det dock mycket torrt. Här har inte betorna kommit upp ordentligt och spannmålen är svag.

Grundvattennivåerna är idag under kontroll i Skåne, Sydost och Jönköping, men det finns relativt små marginaler om juli och augusti blir nederbördsfattiga. Detta är ett orosmoln hos många, speciellt efter förra året. 

LÄS MER: Kolla checklistan för vattenbrist

Blekinge - mycket bra

I Blekinge har det blivit en väldigt bra första skörd. Regionen har fått mycket regn och har fått mer gräs i första skörden än vad de fick totalt 2018. Andra skördens gräs har börjat växa för de som slog tidigt. Spannmålen ser också fin ut nu och kan bli över förväntan.

Kronoberg - tuffare för eko-vallarna

Förstaskörden har gett bra med gräs, på några håll bättre än normalt. Det har dock rapporterats om att eko-vallarna har haft det tuffare att komma igång efter förra sommarens torka. Många har väntat lite med att ta förstaskörden för att få kvantitet istället för att bara titta på näringsinnehållet. Spannmålen ser bra ut och klarar sig ett tag till utan regn, men inte allt för länge.

Just nu känns det som om de flesta är lugna och nöjda med skörden.

Kalmar/Öland - det saknas regn

Första skörden vall har de flesta slagit sent, och det har blivit en bra skörd. Men för tillfället är det torrt, så andra skörden på vallen har inte kommit igång än då det saknas regn. Betena håller på att torka ut. Spannmålsskörden ser bra ut och även höstsådden, men behöver också regn.

LÄS MER: 9 punkter du bör ha koll på innan torkan kommer

Gotland - varierar stort

Vallskörden var väldigt varierande från mycket bra till under normal första skörd, beroende på hur mycket skada vallen tagit av fjolårets torka och av vårens frost. Men det är mer areal som har gett över normalt.

Mycket av spannmålen och oljeväxterna ser ut att ha bra potential men blir det fortsatt varmt och torrt kan ännu mycket hända och kvaliteten bli påverkad. Men det varierar stort över ön beroende på hur regnen hamnat.

Orosmolnet nu är om det blir en fortsatt värme på 25-30 grader då det påverkar både spannmålsskörden och andraskörden på vallen negativ just nu.

Jönköping - över det normala, men torkstressat

Första skörden med gräs ser överlag bra ut. Inte ovanligt att det pratas om skörd över det normala.

Även spannmålen ser i det stor hela bra ut. På en del håll kan det vara bekymmer med lite sämre uppkomst och något torkstressade grödor.

Det mesta för året är dock oskördat. Vi är inne i en period med torrt väder vilket kan påverka kvarvarande grässkördar. Kommer vi in i en regnperiod, likt 2017, spelar det ingen roll om vi har fina grödor om det inte går att skörda dem.

Västra Sverige (Halland, Västra Götaland, Värmland) - normalläge

I Västra Sverige är läget normalt. Förstaskörd av vall togs för en knapp månad sedan med resultat över medel, nu andraskörd respektive höskörd.

Både höst och vårsått spannmål, oljeväxter liksom grönsaker och specialgrödor utvecklas väl. Men det är förstås alltför tidigt att säga något som helst om skörd.

LÄS MER: LRF Växtodlings ordförande Lennart Nilsson pratade om skördeläget i SVTs Morgonstudion (ca 1:08:00 in i programmet)

Södermanland - torrt längs med kusten

I Södermanland ser det hyfsat ut, med stora lokala variationer. Kustbandet har enormt torrt även i år och kommer sannolikt få skördepåverkan främst på vallar och vårsäd. Längre in från kusten har det kommit mer regn och det ser okej till bra ut.

Problemet är att i princip allt regn har varit av skurkaraktär, även i år. Vissa får regn varje gång och andra har torrt hela tiden.

Örebro - ser lovande ut

I Örebro ser det mycket lovande ut. Frodiga och kraftiga grödor och god vallskörd.

Ganska slak lina är det fortfarande då vattenreserverna i marken är ytterst begränsade. Ett par veckors uppehåll så är torkan ett faktum. Det finns fortfarande risk för skador på spannmålen vid torka. Men överlag ser det bra ut och potentialen finns för en mycket god skörd.

Östergötland - ser bra ut, men torrt längs kusten

Skörden ser ut att bli helt okej till mycket god ut i princip i hela Östergötland, med viss reservation för kustbandet som har torra marker. Men det är väldigt viktigt att påpeka att detta inte går att dra några slutsatser förrän det verkligen är skördat och växtodlingssäsongen är över. Kvaliteten och vikten på de skördade kärnorna kan fortfarande "förstöras" om vädret går fel resten av säsongen. Men så här långt gläds vi åt de fina frodiga grödorna.

Mälardalen (Stockholms, Uppsala och Västmanlands län) - väldigt torrt längs kusten, bättre längre in i landet

Längs kusten och i södra delarna runt Södertörn är det ganska till väldigt torrt just nu, men förstaskörden av vall blev bättre än normalt, på sina håll dubbel.

Situationen i Västerås och norrut i Västmanland ser överlag bra ut, med god första vallskörd. Även runt Uppsala ser vallskörden okej ut med en normalskörd. Betesmarkerna fick en tuff start, men regnet i mitten av maj gjorde succé. Nu börjar de dock känna av regnbristen igen.

När det gäller spannmålen är det stor variation. Brist på vatten vid uppkomst har gjort det ojämnt och jordarten spelar roll och påverkar mer i år än normalt. Längs kusten ser vårsådd och återväxt lite eländiga ut. Det är torrt även om det kommer några skurar.

Vatten kommer behövas regelbundet under matningen av spannmålen och för att fylla på de redan låga grundvattennivåerna.

Gävleborg/Dalarna - stabilt

Läget är stabilt just nu. Hittills har det varit en normal sommar, med regn och sol om vartannat. Just nu är det ingen större kris i sikte. De har regelbundna möten med länsstyrelserna för att hålla koll på läget för att vara redo att agera om situationen skulle kräva det.

Jämtland/Västernorrland - bra

I Jämtland och Västernorrland är man mitt i skörden just nu, med många som började slå den senaste veckan, så det är svårt att sia om utfallet än så länge. Men överlag ser det väldigt bra ut förutom förstaårsvallarna som är dåliga på grund av torkan ifjol. Spannmålen är för tidigt att säga något om, men det kan bli bra om det inte blivit för försenat av att det varit kallt.

Västerbotten - vallskörden ser riktigt bra ut

I Västerbotten ser första vallskörden riktigt bra ut och i stora delar av inlandet har man kunnat slå förstaskörden lite tidigare än normalt. Spannmålen är det för tidigt att skriva om då en del bönder sådde det sista förra veckan. Just nu ser vi inga orosmoln. Vi får heller inga samtal och det brukar betyda att det löper på bra.

Norrbotten - relativt bra första vallskörd

I de södra länsdelarna har de hunnit ta en första vallskörd. Den har sett relativt bra ut, om än inga rekordmängder. Det har också kommit bra med regn som bäddat för en bra sådd. En påtaglig följd efter förra årets torka är att ogräset fröat av sig i gräsluckorna som bildades, så det finns mycket maskrosor och tistlar i gräset.

Men i allmänhet är det stor skillnad från förra året och det är hoppfullt just nu. Orosmolnet handlar främst om att kassan är skral. Det innebär risker om fodertillgången inte kan tillförses på egen hand och man då måste köpa in foder. Efter förra året finns det heller ingen foderbuffert i ladorna.