Rama Haddad, 33, agronom från Bjuv, ska delta i speed dejten, där bönder får möta 20 arbetssökande agronomer och hortonomer. Hon flyttade till Sverige från Syrien för fem år sedan och har sedan dess sökt arbete.

– Jag hoppas att jag ska få arbete. Jag vill gärna jobba inom trädgård, säger Rama Haddad.

Ett steg på väg in

Stina Lisa Flodin, projektledare för rekrytering på arbetsförmedlingen, håller tummarna för att rekryteringsträffen ska bidra till att Rama Haddad och de andra arbetssökande får en god kontakt med företagarna på plats.

– Min önskan är att de arbetssökande ska få jobb. Kanske blir det här ett steg på väg in i branschen som de är utbildade inom, säger Stina Lisa Flodin.

Snabba samtal

Rent praktiskt inleds speed dejten med att de arbetssökande får en presentation av de lantbruksföretag som anmält sig, därefter tar samtal vid. Där får de arbetssökande och företagarna chans att berätta mer om sig själva och byta kontaktuppgifter. Men fort ska det gå – efter en stund är det dags att byta samtalspartner.

Idén med att ordna en speed dejt kommer från att Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård, tittade igenom vilka kompetenser som de registrerade arbetssökande på Arbetsförmedlingen har.

– Jag hittade personer med spetskompetens och började fundera på hur vi på bästa sätt tar hand om de här personerna. För de behövs i landets matproduktion, i allt från rent fältarbete till rådgivning och forskning. Åtta av tio företag inom livsmedelsproduktionen, från jordbruk till industri, har svårt att hitta arbetskraft, enligt förstudien ”Arbetskrafts- och kompetensbehov i livsmedelssektorn”.

– Sverige behöver producera mer livsmedel, det har riksdagen beslutat i och med den nationella livsmedelsstrategin. I dag har vi bara en självförsörjningsgrad om 50 procent. Då är det viktigt att agera för att öka möjligheterna att arbetssökande och arbetsgivare hittar varandra, säger Marcus Söderlind.

Ett samarbete

Speed daten är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, LRF Trädgård och Hushållningssällskapet, inom ramen för projektet Mer mat – fler jobb. Den äger rum klockan 14.30 i LRF Trädgårds ”Hortotunneln” den 27 juni, Borgeby fältdagar, Bjärred.

Här finns projektet och LRF

Mer mat - fler jobb möter du i monter nummer S101 både onsdag och torsdag. På torsdag är det alltså speed dating.

Övriga viktiga hållpunkter:

Onsdag: Kl 9.00: LRF Skånes monter. Fråga Borgeby med bland andra LRFs CAP-expert Sofia Björnsson. Moderator: Johan Wester.

Torsdag: Kl 13-13.45: Träffa Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF, i LRF Skånes monter.

Torsdag: Kl 14.00 är det panelsamtal med rubriken: "Stölder - en onödig del av lantbrukens vardag". Där deltar Palle Borgström, riksförbundsordförande LRF, Ewa-Gun Westford, Polisen, Kenneth Johansson, skadeförebyggare, Länsförsäkringar Skåne och Maria Malmer Stenergard, riksdagspolitiker, Moderaterna.
Läs debattartikeln i SvD: Ofattbart att tullen inte får stoppa stöldgods

Hela programmet till Borgeby