Tillsammans med representanter för Coop, HSB, Konsumentföreningen Stockholm, OK och Riksbyggen får Elin Bergström pröva på arbetet med hackan på fältet, träffa samarbetsorganisationer och kooperativ, delta i studiecirklar och ta del av andra aktiviteter.

Elin Bergström, som är köttbonde och bor i Nysäter utanför Sundsvall, är naturligtvis spänd på resan och glad över att ha fått möjlighet att resa med.

– Just nu, i dessa tider av klimatångest, med det ena huvudlösa uttalandet efter det andra kring mat, klimat och försörjning känns det lite extra i hjärtat att åka iväg till ett land där matproduktion, kooperation och lantbruk faktiskt handlar om liv och död, här och nu. Mat till barnen eller inte.

– Jag ska försöka skildra det jag upplever direkt på plats och om man vill följa med så kan man göra det via min blogg på ATL (Bondebloggen) eller på Instagram där jag heter elin_nysaterlantbruk.

En viktig del av We Effects verksamhet i Zambia handlar om landsbygdsutveckling och stödet går till lokala organisationer vars medlemmar är småskaliga jordbrukare. Genom organisationerna får bönderna stöd i förhandlingar med makthavare och utbildning i hur de kan öka sin produktion. We Effect stödjer också organisationer som arbetar för allas rätt till ett värdigt boende och kvinnors rätt till mark.