I en kort intervju berättar Anna Karin Hatt bland annat om hur hon ser på sin roll och på LRFs framtid.

Så här sa LRFs förbundsordförande Palle Borgström tidigare i våras när det blev bestämt att Anna Karin Hatt skulle börja på LRF:

– Jag är mycket glad över att Anna Karin har tackat ja till uppdraget att bli vd för LRF. Hon har den breda erfarenhet av både politik och näringsliv som LRF söker för att stärka ställningen som Sveriges största småföretagarorganisation och en av landets viktigaste intresseorganisationer.

Anna Karin Hatt är välmeriterad inom både näringslivet och politiken. Hon utsågs till vd för tjänsteföretagens arbetsgivar- och intresseorganisation Almega 2015. Under åren 2010-2014 var hon minister i Alliansregeringen, inledningsvis som IT- och regionminister och från 2011 IT- och energiminister. Under Alliansregeringens första period, 2006-2010, var Anna Karin Hatt statssekreterare i Statsrådsberedningen. År 2010 utsågs hon till ”Sveriges mäktigaste IT-kvinna” av branschtidningen Computer Sweden. Efter fem år som vice ordförande i Centerpartiet, lämnade Anna Karin Hatt politiken hösten 2015 för jobbet som vd på Almega.

Anna Karin Hatt är småländska och växte upp på ett lantbruk i byn Mosshult utanför Hyltebruk på gränsen till Halland, men är sedan länge boende i Älvsjö, Stockholm. Samtidigt som hon har ett resultatorienterat ledarskap är hennes förmåga att lyfta fram sina medarbetare omvittnad.

Fakta Anna Karin Hatt

Ålder: 46.

Bor: Älvsjö, söder om Stockholm.

Civilstånd: Gift, tre egna barn, två bonusbarn.

Fritidsintressen: Motionslöpning, laga mat, påta i trädgården.

Andra uppdrag: Styrelseledamot i det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum AB.

Karriär: Fil. kand. i statskunskap och internationella relationer, ledarskribent, vice VD för PR-byrån Kind & Partners, VD för friskoleföretaget Didaktus Skolor, statssekreterare i Alliansregeringen 2006-2010, IT- och regionminister 2010-2011, IT- och energiminister 2011-2014, vice ordförande för Centerpartiet 2011-2015. VD för Almega sedan augusti 2015.

Läs även pressmeddelandet från i våras