Trycket på Bonden i skolan bland Mälardalens elever är stenhårt. Totalt har 8 000 mellanstadieelever besökt Bonden i skolans höstevent i Mälardalen varav hälften kom till Berga Naturbruksgymnasium i södra Stockholm.

– Vi är i ett paradigmskifte. Intresset och nyfikenheten för det gröna näringslivet är otroligt stort bland både eleverna och lärarna. Även om inte alla fick plats – vi var tvungna att tacka nej till 3 000 elever – så har de fått upp ögonen för det fantastiska gratismaterialet som Bonden i skolan erbjuder, säger Helena Isakson.

Lärare: Vi fick se hur allt hängde ihop 

På Berga fick eleverna bland annat bekanta sig med spannmål, mjölk, kor, trädgård, entreprenad, skog och jakt. Och så fick de klappa får, och lära sig om hästar. För första gången var alla LRFs branscher representerade. Något som imponerade stort både bland lärare, elever och föräldrar.

Dagen på Berga kommer nog ingen av de 4 000 eleverna att glömma. Med mobilerna kunde dessutom föreviga dagen.
Foto: Stina Bergström.

– De flesta av våra elever bor i stadsmiljö och nu fick de se hur saker och ting hänger ihop. De förstod vikten av att handla närproducerat, att svenskt lantbruk jobbar med hållbarhet och att djuren mår bra. De var mycket fascinerade av att träd kan användas som råvara i stället för betong, stål och tyg. Vi blev mer medvetna om att samhället vi lever i är så beroende av naturen och att stad och landsbygd måste samverka, säger läraren Anna Kritikou som dagen till ära bar på en kjol av trämaterial.

Nästa år även i norra Stockholm

I Mälardalen har man fått till en styrgrupp kring Bonden i skolan, där alla representanter för det gröna näringslivet är med. Nästa år är förhoppningen att de kan göra ett liknande arrangemang i norra Stockholm.

– Det är nu det gäller! Nu har vi intresset från eleverna och vi har pengar från livsmedelsstrategin. Vi måste förvalta detta och lägga upp en plan som räcker längre än bidragen från livsmedelsstrategin, säger Helena Isakson.

Rekordsiffror för sajten

Det ökade intresset märks också på bondeniskolan.se, sajten där lärare och elever kan hitta gratismaterial. För första gången har sidan över tusen besökare om dagen. Och då kan ett besök bestå av en hel klass.

LÄS MER: 1 900 elever besökte Jorden och skogen i stan i Västerbotten

Från träd till pappersmassa. Många elever fascinerades över hur träd blev till flis och till pappersmassa.
Foto: Stina Bergström