I dag genomförs en workshop på Svenska Miljöinstitutet, IVL, med målet att minska matsvinnet. Det behövs, en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs nämligen.

I Sverige svarar hushållen för den absolut största delen av matsvinnet, 938 000 ton. Det motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag enligt siffror från Naturvårdsverket. Svenska hushåll häller samtidigt ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år.

Minskat matsvinn viktigt enligt svenskarna

I två nyligen genomförda opinionsundersökningar, av Novus samt IMA Marknadsutveckling, rankar svenska konsumenter minskat matsvinn som viktigaste åtgärd för att minska matens klimatpåverkan.

– Samtidigt visar tyvärr statistiken att matsvinnet ändå fortsätter att öka i Sverige. Det är inte hållbart, säger LRFs livsmedelsexpert Kjell Ivarsson.

Globalt står matsvinnet för hela åtta procent av växthusgaserna, till skillnad från flyget som står för 3-5 procent. Ett svenskt hushåll beräknas dessutom kunna spara 3 000-6 000 kronor årligen genom att slänga mindre mat.

Att minska matsvinnet gör alltså dubbel nytta, men trots det ökar svinnet i Sverige.

"Maten är för billig"

– Dels beror det på att maten är för billig i Sverige, bonden får helt enkelt inte tillräckligt betalt för sina råvaror. I dag står maten för endast 12-13 procent av hushållets inkomst, att maten är så billig gör att den helt enkelt inte värdesätts. Systemet mellan producenter och handel måste förändras och hela livsmedelskedjan ta ett gemensamt ansvar, säger Kjell Ivarsson.

Nyligen arrangerade Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket en större konferens om matsvinn, där representanter från hela livsmedelskedjan deltog. Målet: Minska matsvinnet. I dag, onsdag den 9 oktober, tas frågan upp igen i en workshop.

På den större konferensen lyfte LRFs vice ordförande Åsa Odell vikten av att motverka otillbörliga handelsmetoder, som exempelvis sena avbeställningar, där bonden får ta hela risken, som kan innebära att en stor del av de skördade grönsakerna eller växterna måste kastas. Landsbygdsminister Jennie Nilssons statssekreterare Per Callenberg poängterade också att den nationella livsmedelsstrategin har målet ökad hållbar produktion, och då är minskat matsvinn en viktig del.

Matsvinn kan bli en bra affär

Men allt matsvinn är inte dåligt. Det går också att göra affärer och klimatsmarta val på gården av det. LRFs vice ordförande Åsa Odell lyfte upp drank, en biprodukt från etanoltillverkning, som foder till grisar. Ett annat grisfoder är vassle, som nu har blivit ett uppskattat proteintillskott på landets gym. Småpotatis, som förr ansågs för små och plöjdes ner, kan säljas som delikatesspotatis.

– Löftet från de statliga myndigheterna är att de ska fortsätta med mer samverkan och frivilliga överenskommelser, säger Kjell Ivarsson.

LÄS MER: Agfo Talk: Är ökad e-handel en matsvinnsfälla?

LÄS MER: Intresset för biogas ökar i Sverige - men svenska produktionen står still