imagebbzqo.png

Se hela avsnittet här. Intervjun börjar 1.40 in i programmet.

Jens om ...

LRFs hållbarhetsarbete

Hållbarhet är mer än miljö. Det är också den sociala delen och den ekonomiska. Sveriges bönder är otroligt bra på miljö och social, men inte den ekonomiska. Jag har hört att var åttonde timme lägger en svensk bonde ner sin verksamhet. Det är inte hållbart för ett av världens mest hållbara lantbruk. Vi sitter på lösningarna för hela samhället. Men samhället måste hjälpa till, annars blir det inget alls.

Klimatförändringarna

Vi står inför enorma utmaningar. Klimatförändringarna blir otroligt svåra att hantera men resten av världen får det svårare än svenskt lantbruk. Vi måste inte bara öka självförsörjningsgraden, vi måste även exportera mat och hjälpa våra grannar med deras matförsörjning. Svenskt lantbruk bör dubbla produktionsvärdet till 2040 för klimatets skull.

Framtidens jordbruk

Vi behöver ännu mer kunskap, mer forskning, mer innovationer och hjälp med investeringar. I en värld där vi måste producera mer mat, måste vi använda verktygen på ett mer effektivt sätt. I framtiden kommer allt grunda sig i det gröna näringslivet. Det är det enda hållbara alternativet.
Det är otroligt häftigt att få vara med på den här resan.

Närproducerat eller EU-ekologiskt

Nära behöver inte alltid vara bättre men nu är nära i Sverige, och då är det bättre. Hållbarhetsbiten är det stora värdet för svensk produktion. De som inte producerar på bra sätt måste bort eller höja sig. Den lilla extra kostnaden för transporten äts upp av hållbart producerad mat. 

Skogsbranden 2018

En släkting till mig är deltidsbrandman och han kunde inte vara med på en enda middag under skogsbranden 2018. Det var då jag förstod att klimatförändringarna inte är där och då, utan här och nu.

Att jobba för Sveriges bönder

Jag har en otrolig respekt för Sveriges bönder. Jag har aldrig träffat så duktiga och engagerade människor sedan jag började här.