I dag, den 12 december är det julstjärnans dag. En av Sveriges cirka 90 företagare som tillsammans odlar 13 miljoner julblommor är Torsångs handelsträdgård i Borlänge kommun.

Här är det nästan lika bråda tider som i tomteverkstaden.

- Det är riktigt roligt att se det ökade intresset för julstjärnorna. Det var en dipp för 5-10 år sedan, men de senaste åren har intresset ökat igen. Det ligger väl i tiden. Julstjärnan är ju väldigt lättskött och smidig, säger Anders Haglund, som är delägare i Torsångs handelsträdgård och företräder även LRF Trädgård/Prydnadsväxter.

Svenska växthus värms med biobränsle

I Sverige odlas cirka tre miljoner julstjärnor, det är ungefär var tredje av de som finns i handeln. Precis som med maten ska man vara noga med att välja svenskt när man köper sin julstjärna.

- Odlingssätten är väldigt olika beroende på var de kommer ifrån. I Sverige sker i stort sett all odling i växthus uppvärmda med biobränslen, säger Anders Haglund.

Julstjärnan kommer som stickling till Sverige runt midsommar. Sedan vårdas den ömt i de svenska växthusen för att säljas under december.

- Två av tre julstjärnor säljs till första advent. Nu säljs den sista tredjedelen och man kan nog säga att när Kalle Anka startar på julafton, då stänger säsongen för årets julstjärnor, säger Anders Haglund.

Följ LRF på instagram.LRFSverige hittar du bästa skötselråden för julstjärnan. 

LÄS MER: USAs ambassadör bakom julstjärnans dag