Emilia Astrenius Widerström har varit ordförande i LRF Ungdomen sedan mars 2017. Anledningen till att hon nu väljer att sluta är att hon erbjudits att få överta ansvaret för Lövåsa Gård i Västergötland där hon idag är anställd.

– Jag hade inga planer på att sluta nu, engagemanget för LRF Ungdomen är väldigt starkt. Men jag kunde inte tacka nej till att bli nästa generation mjölkföretagare på Lövåsa. Att bli mjölkbonde är något som jag drömt om sedan jag startade min karriär i det gröna näringslivet och möjligheten växer inte växer på träd. Nu ska jag tillbaka till skolbänken för att öka branschkompetensen och fräscha upp minnet. Och förutom det, så väntar jag också mitt fjärde barn, säger Emilia Astrenius Widerström.

Emilia passar på att tacka sin styrelse och tjänstepersonerna som varit kopplade till LRF Ungdomen.
– Det är viktigt att de ungas röst gör sig hörda i våra branscher, både i LRF och inom samhällsfrågorna, säger hon.

Vill lyfta landsbygdsföretagarna

Valberedningen föreslår nu Elisabeth Hidén som ny ordförande. Hon hoppas att företagare på landsbygden ska ges bättre villkor, högre lönsamhet och en enklare vardag. Hon är uppvuxen på Värmlandsnäs, en gård med växtodling och skog.

– Jag pluggar sista året till agronom med inriktning företagsekonomi i Uppsala. Sedan ska jag flytta till min fästmans mjölkgård i Västergötland. Det känns kul och spännande att bli föreslagen till ordförande. Jag känner mig trygg i sällskap med vår kompetenta styrelse och alla kunniga och drivna medlemmar runt om i landet. Äganderätt, lönsamhet och hur vi ska nå ut till allmänheten om mervärdet i våra svenska råvaror är frågor som ligger mig varmt om hjärtat, säger Elisabeth Hidén.

Ny ledamot föreslås i styrelsen

Till stämman föreslås även en ny ledamot i styrelsen. Det är 23-åriga Ronja Björkqvist från Gotland. Hon arbetar heltid på en mjölkgård och är på fritiden engagerad i sin pappas nötköttsföretag. Vid sidan av detta var hon under tre år ordförande för LRF Ungdomen på Gotland. Sedan november 2019 är hon styrelseledamot i LRF Ungdomen på Gotland.

Ronja Björkqvist föreslås bli ny ledamot i LRF Ungdomens riksstyrelse. Hon har varit ordförande för LRF Ungdomen Gotland de senaste tre åren. 

– Jag vill hjälpa fler att få upp ögonen för vilka otroliga möjligheter och utmaningar de gröna näringarna har att erbjuda. Jag pluggar även för att kunna uppnå delmålet att bli lantmästare. I framtiden är min stora dröm att driva eget företag. Vill man ha en förändring kan man inte sitta och vänta att någon annan gör det och det är dessa ord som ligger till grund för mitt engagemang. Mina hjärtefrågor är att fler ska få möjligheten att uppleva vad gröna näringen har att erbjuda, allt från klimatfrågor och landsbygdsutveckling till hur maten produceras, säger Ronja Björkqvist.

Övriga val

Till omval på två år föreslås Cassandra Bjelkelöv Telldahl, Stockholm, Erik Johansson, Norrbotten, Anton Öhrlund, Västernorrland, Marit Bohlin, Östergötland och Annica Andersson, Skåne. Övriga i styrelsen med ett år kvar på sin mandattid är Simon Wancke, Värmland, Elisabeth Hidén, Värmland och Oliver Kristoffersson, Skåne.