Nya ledamöter i Jämställdhetsakademin. Fredrik Munther och Jörgen Martinsson.

LRFs Jämställdhetsakademi har funnits i 10 år. Akademin arbetar för att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att äga och driva företag, och äga jord och skog. På bilden, Fredrik Munter och Jörgen Martinsson. Foto: Matilda Kreem och Svensk Mink.

Ny duo i Jämställdhetsakademin: #Metoo blev en väckarklocka

Riks Två nya ledamöter tar plats i LRFs Jämställdhetsakademi: Fredrik Munter, Mellanskogs vd och Jörgen Martinsson, Svensk Minks vd.

För Fredrik Munter, vd Mellanskog, var #metoo-rörelsen en ögonöppnare:
– Vi var inne i en process för att lyfta kunskapen om jämställdhet hos en tidigare arbetsgivare. Jag blev förskräckt när jag förstod vidden av problemet och insåg att jag tidigare varit naivt omedveten. För mig handlar det i slutändan om vilket samhälle jag vill att mina barn ska växa upp i.

Fredrik Munters engagemang i jämställdhetsfrågor har ökat de senaste åren och han tackade snabbt ja när han fick frågan om att delta i Jämställdhetsakademin. Nu hoppas han kunna bidra med engagemang och kunskap till Jämställdhetsakademin och samtidigt få värdefull inspiration och kunskap tillbaka.

"Ökad jämställdhet är nyckeln till framgång"

Jörgen Martinsson, som nyligen kom tillbaka som vd för Svensk Mink efter några års uppehåll, har stor erfarenhet av både näringsliv, föreningsliv och från styrelsearbete. Han har sett både bra och dåligt jämställdhetsarbete och att nu få vara med och påverka dessa viktiga frågor tycker han känns mycket inspirerande.

– Jag går in i uppdraget med öppna ögon, öppet sinne och med en stor portion ödmjukhet, förvissad om att ökad jämställdhet är nyckeln till fortsatt framgång.

10 kvinnor, 9 män bland ledamöterna

Med de två nya ledamöterna på plats består akademin av 10 kvinnor och 9 män. Ungefär hälften av ledamöterna är profiler inom ledarskap och jämställdhet och de andra har ledarroller i några av de viktigaste organisationerna inom det gröna näringslivet, med jorden, skogen och djuren.

Om LRFs Jämställdhetsakademi

LRFs Jämställdhetsakademi är det gröna näringslivets egen tankesmedja för ökad jämställdhet. Genom idéutveckling, forskning och opinionsbildning vill akademin ge ökad kunskap om kvinnors och mäns möjligheter att starta och driva företag inom de gröna näringarna. Akademin har funnits i 10 år. Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, är ordförande för LRFs Jämställdhetsakademi. Stina Bergström, Lantbrukarnas Riksförbund, har ansvar för verksamheten. Senaste eventet handlade om jämställda styrelser och valberedningar och går att se i efterhand. Läs mer och hitta rapporter och skrifter som akademin har tagit fram.