Under andra halvan av 2010-talet växte den ekologiska matmarknaden kraftigt. Nu visar dock rapporter att den positiva kurvan har brutits. LRFs expert på ekologisk produktion, Elvira Forsström, anser inte att man kan dra för snabba slutsatser.

– Nedgången eller stagnationen som vi ser är från en hög nivå, eftersom utvecklingen för ekologiskt länge varit positiv, säger Elvira Forsström till Dagens Arena.

Efterfrågan på svenskt, oavsett produktionssätt, står sig starkt just nu. 

LÄS MER: Skånekommuner toppar Svekomatsligan, men Örebro toppar länsligan - hur ligger din region till?  

–Den svenska konventionella produktionen ligger i framkant när det gäller klimat, miljö och djurvälfärd, men vi vill ju främja både konventionellt och ekologiskt. Båda ryms inom den svenska produktionen. Vi ser ingen motsättning mellan eko eller konventionellt, utan vi vill stötta allt svenskt, säger Elvira Forsström på LRF.

LÄS MER: Ny undersökning: Svenskmärkning är kvalitet enligt 18-35-åringar 

Fakta eko-mat i offentlig sektor

Sverige 38 procent. Danmark 20 procent. Finland 12 procent.
Norge 1 procent.

FÖRDJUPNING: Ladda ner Faktaboken om Sverige som eko-land