– Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger Majsan Pense kategoriansvarig vid Coop Sverige till Ekot.

Men LRF Kötts ordförande Åsa Odell är inte förvånad.

– Vi på LRF varnade för detta redan sommaren 2018. Då fördubblades våra kostnader för foder. Och vi sa ”om vi inte får hjälp från industrin, handeln och konsumenterna kommer väldigt många att lägga av, säger Åsa Odell.

Effekt av torkan 2018

– För många är torkan historia. Men det är nu vi ser effekterna av den. Att hämta hem den förlusten som torkan ledde till skulle ta 3-4 år och när vi inte fick några säkra signaler uppifrån så valde många att lägga ned sin verksamhet, säger Åsa Odell.

Även utbrottet av afrikansk svinpest och att priserna till bonden i flera europeiska länder är högre, eftersom de kan exportera till Kina är bidragande orsaker till dagens situation. 

– Det leder till brist på det som tidigare var billig charkråvara och importerades till Sverige. Den ersätts nu med svensk råvara istället, förklarar Åsa Odell.

Sommarens grillkvällar kan påverkas

Även sommarens grillkvällar riskerar att påverkas av fläskbristen. 

– Det kommer vara brist under hela året. Ska vi ha en långsiktig produktion behöver vi en hållbar prissättning och ett på hållbart sätt dela risken i kedjan. Jag hoppas vi kan diskutera hur vi ska hitta en bättre affärsmodell så vi undviker sådana här situationer, säger Åsa Odell.

Bristen märks även av på det kraftigt höjda kilopriset på fläsktvåa, det charkindustrin bland annat gör bacon och korv av.
- Partipriserna ligger tio kronor över normalt, det är nästan extremt, säger Margareta Åberg, LRFs expert på grisfrågor till TT.

LÄS MER: Följ trenderna på LRFs unika statistikplattform